Побачити процес кровоутворення можна завдяки унікальному проєкту закарпатки

Побачити процес кровоутворення можна завдяки унікальному проєкту закарпатки
Унікальний мистецький проєкт презенували у Львові. Художниця, Василини Буряник, назвала його «Територія утворення ран».

 

Свій задум художниця втілила у досить незвичному для українського арт-простору жанрі. Виставка триває у львівському арт-центрі «Дзиґа».

Ідею свого проєкту Василина Буряник подала через синтетичну тканину. Доправити метаморфічні та ефемерні образи їй допоміг соляний розчин, яким вона наповняла акваріуми і поміщала туди нейлон.

За її словами, за час виставки соляний розчин та тканина будуть змінювати свій колір та структуру. В такий спосіб відвідувачі зможуть прослідкувати задумане авторкою творення ран.

 «В час мілітарної та інформаційної агресії, де переважна більшість являється заручником ситуації та пасивним обсерватором, народжується нова шкала суб’єктивних реакцій. Абстрактність та умоглядність сприйняття, викликані дистанційністю проблеми, переростають в дуальність проявів. Таким чином, де один індивід, не втрачаючи комфорт, зчитує «повільне кровоутворення», як медитативний процес забуття, інший відчуває максимальну напругу та відчай від безвиході. Проект представляє собою кінетичну інсталяцію. Проекції понівечених фрагментів тіл розташовані в акваріумах, піддаються наростаючій пігментації корозії металу, що стимулюється соляними розчинами. Така дія є безперервною та постійною аж до моменту свого логічного завершення. Тиша та сповільнений темп цих процесів має на меті викликати дві дуально протилежні асоціації: це може бути як спокій, пасивна відчуженість, так і гостра напруга та бажання діяти», - зазначив художник та арт-директор «Дзиґи» Влодко Кауфман.

«Територію утворення ран» Василина Буряник створила за одну добу безперервної роботи. Інсталяції вона створювала і монтувала у самій галереї. За її словами, цей проєкт є неповторний і більше ніколи так само не зможе бути відтвореним.

Павло ПАЛАМАРЧУК, Львів, Газета "День"

 

27 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Тамерлан 2020-02-27 / 16:41:52

    яке чертишо!!!