Цікаво знати: як саме шкодить здоров'ю понаднормова робота?

Цікаво знати: як саме шкодить здоров'ю понаднормова робота?
Часто ми багато працюємо, знаємо, що таке емоційне вигорання. Та які хворби провокує така праця?

 

Підвищується ризик серцево-судинних захворювань

За даними дослідження, проведеного фінськими вченими з Інституту гігієни праці, у людей, які працюють понаднормово, ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 40% вищий, ніж у тих, хто закінчує роботу вчасно. Це відбувається із-за постійного стресу, відсутності регулярного повноцінного відпочинку і харчування, а також зниження рухової активності.

З'являється хронічна втома

«Прокинувся вранці і вже втомився» — це про трудоголіків. Відчуття втоми і розбитості супроводжує їх скрізь, і чим частіше вони будуть навантажувати себе справами, тим більше буде погіршуватися їх стан. Довести себе до виснаження роботою легко, а от відновитися набагато складніше. Тому варто вчасно закінчувати працювати і дозволяти собі відпочивати достатню кількість часу.

Знижується ефективність роботи

Працюючи довше і зменшуючи час на відпочинок, ви не покращуєте ефективність своєї праці, а навпаки — зменшує. Організм не встигає відновитися і набратися сил і виявляється в стані безперервного стресу, що може позначитися на розумових здібностях — ви будете розсіяними, почнете повільніше міркувати і постійно робити помилки.

Ви працюєте безкоштовно

Якщо понаднормова робота не оплачується, то ви віддаєте свої сили і час, просто так — безоплатно, тобто даром. Хіба ви цього хотіли, коли йшли на роботу? Напевно ні. Рано чи пізно ваш запал зникне, а ось колеги і начальство звикнуть до того, що ви готові взяти всю роботу на себе, і будуть продовжувати завалювати вас терміновими справами. Відмовити в такій ситуації складніше, ніж сказати "ні" в самому початку, коли ви ще не показали себе відчайдушним трудягою.

Джерело : Укрмедіа 

 

12 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів