10 закарпатських книг за версією користувачів Фейсбук (Частина 1)

10 закарпатських книг за версією користувачів Фейсбук (Частина 1)
Чудова ініціатива від фейсбук-спільноти «Письменники Закарпаття»: краяни діляться своїми улюбленими книгами, які написали закарпатці. Тож пропонуємо вашій увазі огляд книг від закарпатських класиків.

 

М.Дочинець "Вічник"

 

Це - сповідь великої душі, документ мудрого серця. Це не просто опис виняткової долі незвичайної людини. Це - подарунок долі для того, хто запитує себе: «Хто я, звідки я, для чого я? І куди я йду?» Це письмо допоможе віднайти себе й укріпить у великому Переході з нічого у щось.

І. Чендей "Птахи полишають гнізда"

За влучним висловлюванням Петра Скунця, роман „Птахи полишають гнізда» – це твір про „духовне спустошення верховинця, котрий, відриваючись від землі, пролетаризуючись, втрачає з клаптиком відвойованої від хащі ораниці все, що дозволяло йому вижити в нелюдських умовах чужоземної колонізації, насамперед високу мораль». Це душевний плач над долею сільської родини Михайла Пригари із Нижнього Бистрого, гірського села на Хустщині, що змушена покидати прадідівські землі, рідну хату і переїжджати на нове місце у зв’язку з будівництвом електростанції. Розлука з рідним гніздом для головного героя стала справжньою трагедією...

Дмитро Кремінь, “Скрипка з того берега

Збірка поезій.

Мирослав Дочинець, “Єдин”

 

Ця книга – про радість творення. Передусім – Себе. Бо всяка творчість – це вибір любові. Утвердження любові. Сотворення любові. Не стільки пошук сенсу, як створення сенсу свого життя. Через це твоя усвідомлена присутність тут і надає цілісності світові. А твій досвід творення стає досвідченням душі.

Н. Дурунда "Коли відчинені ворота раю"

 

 Події, відображені в повісті, розгортаються на Закарпатті в далекому 1939 році за часів панування Угорщини. Пора тяжка. На порозі Друга Світова війна. Тут у всій красі постає справжня, наче дарована Всевишнім любов Софії і Йосипа. 

М.Дочинець "Горянин"

Незбагненна історія про дивовижного чоловіка, який несподівано втрачає все і починає свою щоденну боротьбу за кожну п`ядь родової землі, кожну крихту родового скарбу. Ця книга - про "стяжання духу", мудрість любові, про пам`ять серця, силу терпіння і високість людської душі. І про те, що кожен наш день - це сходження до чогось і спуск у нікуди...

Д.Кешеля "Родаки"

У творі закарпатського письменника Дмитра Кешелі йдеться про трагікомічне життя сільської родини із Закарпаття. Історію сім”ї розповідає маленький хлопчик Митрик, який дивиться на “дорослі” ситуації своїми допитливими дитячими очима і пропускає через власну творчу натуру. Пригоди “родаків” Митрика описані з гумором і водночас це сміх крізь сльози.

С.Малильо «А душа її - жива»

У своїх творах Софія Малильо описує трагедії України й українського народу та висловлює віру в його майбутнє. Вона сподівалася і стверджувала в поезії, що Україна позбудеться імперського свавілля і рабства, стане демократичною й вільною європейською державою, що народ її пізнає гідне життя. 

Густі В. Простеліть мені мамо рушник

Поетична збірка.

А.Дурунда "Чаша"

У книгі вміщено новели, оповідання та вірші, написані в різні часи – минулому та теперішньому тисячоліттях. Сама філософська назва книги розкриває суть її змісту – тему земного буденного життя, в якому тісно переплітаються його людські радощі і сум, мрії, страждання, розчарування. 

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

13 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів