10 закарпатських книг за версією користувачів Фейсбук (Частина 2)

10 закарпатських книг за версією користувачів Фейсбук (Частина 2)
Фейсбук-спільнота «Письменники Закарпаття» запропонувала краяни ділитися своїми улюбленими книгами, які написали закарпатці. Тож пропонуємо вашій увазі вже другий огляд книг від закарпатських письменників.

 

Т.Літераті "Втрачений Ужгород. Невигадані історії" та "Втрачений Ужгород. Мандрівка старим містом"

Серія неймовірних історія про людей, які жили в Ужгороді раніше. Тетяна Літераті чимало годин проводить у архівах, щоб дослідити цікаві для нас історії. Пізнавайте минуле мешканців Ужгорода через цікаві історії!

П.Федака "Народне житло українців Закарпаття ХVIII-ХХ століть

Уперше в українській етнології на основі польових, архівних та історіографічних матеріалів автором всебічно досліджено типи і фор¬ми традиційних сільських поселень, садиб, дворів, жител і господарських будівель українців Закарпаття ХVІІІ  початку ХХ століть, прослідковано їх розвиток з 20-их років до кінця ХХ століття. Для етнологів, істориків, архітекторів, мистецтвознавців, краєзнавців, усіх, хто цікавиться народною культурою України, зокрема Закарпаття.

 В.Кузан "Експрес-наречений"

Іноді ми не бачимо того, що бачать інші. Іноді ми не знаємо ні себе, ні природи речей, котрі нас оточують. Іноді ми не усвідомлюємо, в якій реальності живе наш розум. Ексцентричному НЕДОподружжю, здаться, дуже пощастило — їм допомагає навчитися бачити, чути і відчувати одна дуже розумна істота. Ось тільки, звідки вона приходить і куди зникає? А може, вона — зовсім і не вона... Іронічна історія про силу справжнього кохання і страх бути щасливими. Історія, яка могла б статися з кожним із нас...

Ю Фатула "Несіть мамці жалість мою"

Це – військово-історичне дослідження, у якому автор на основі маловідомих  архівних та бібліографічних даних описав участь у боях Першої світової війни солдатів різних національностей, мобілізованих на фронт з території сучасного Закарпаття. У книзі вперше названо військові кладовища країн Центральної і Східної Європи, на яких були поховані закарпатці.

А.Любка "Карбід"

Тисові, учителю історії в школі міста Ведмедів, разом із падінням у каналізацію з лайном приходить ідея про спорудження підземного ходу, який має об'єднати Україну та ЄС. Він звертається до місцевих бізнесменів-контрабандистів із проханням допомогти у втіленні його ідеї в життя, які, втім, мають свої плани щодо експлуатації тунелю.

О.Гаврош "Донос"

Навіть на схилі своїх спитих років він так нічого й не збагнув. Не здатний був на це, бо таким, як він, недоступна честь. Він — із прислуги. Донощик. Ціна таким — пожмакані купюри й вічний страх. Про психологію підступності та зради, донос як привід руйнування Кирило-Мефодіївського братства і про те, що відбувалося з його учасниками, цей роман.

В. Ґренджа-Донський "Сини Верховини"

У другому томі - роман «Сини Верховини» — лебедина пісня Ґренджі-Донського, над створенням якої його й застала смерть. Це — широке епічне полотно про Закарпаття з кінця XIX століття до 1921 року. В ньому колоритно змальовано життя на Верховині в останні роки панування тут Австро-Угорщини в перші роки після приєднання краю до Чехословаччини; яскраво відтворено.побут, звичаї, вірування, прагнення до возз’єднання з усім українським народом, пробудження закарпатців до політичного і культурного життя.

М. Рошко "Ревнощі з того світу"

Об’єднати в одне прозове полотно реальне життя, історичні факти (битва на Красному полі 1939 року), соціальні проблеми (заробітчанство, нелегальний бізнес, наслідки екологічної катастрофи), особисту трагедію з містикою – завдання не з простих. Але це можливо, якщо ти мешкаєш в Закарпатті, бо життя в цьому краї саме таке – суцільна еклектика.

А.Любка "Твій погляд чіо-чіо-сан"

П’яний суддя на пішохідному переході збиває на смерть молоду жінку і, ясна річ, без особливих зусиль уникає покарання. Але чоловік збитої – не з тих, кого можна купити чи залякати, він краще втратить усе, та відомстить. Психологічний трилер про сучасну Україну, де вартість людського життя вимірюється хабарами, а вбивці стоять у перших рядах на церковних службах.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

 

15 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів