Як працює бездротова сигналізація

Як працює бездротова сигналізація

 

Для установки бездротової сигналізації не потрібно псувати готовий ремонт і руйнувати стіни. Замість проводів компоненти використовують для «спілкування» радіоканал, який забезпечує передачу сигналу на відстань від 500 метрів до двох кілометрів. Експерти інтернет-магазину Bezpeka-Shop розповіли, як працюють сучасні радіоканальні охоронні системи.

Зв'язок між централлю та датчиками

Якщо злодій відкриє двері, розіб'є вікно і проникне в приміщення, спрацюють відповідні бездротові датчики (магнітоконтактний, акустичний, інфрачервоний). У цьому разі в одному або декількох сповіщувачах відбудеться замикання ланцюга, що послужить приводом для передачі сигналу тривоги на централь.

Інформація передається спеціальним радіоканалом, який використовує частоти 433 МГц або 868 МГц. Багато виробників розширюють частотний діапазон за допомогою додаткових антен, щоб підвищити стійкість систем до перешкод (автоматичний пошук чистішої частоти). Зокрема, таку «здатність» має будь-яка сигналізація Ajax, яка використовує для бездротового «спілкування» фірмовий захищений за допомогою 128-бітного AES шифрування радіопротокол Jeweller.

Радіозв'язок між компонентами сигналізації може бути одностороннім (датчик ? централь) або багатостороннім (датчик ? централь). У першому випадку централь отримує інформацію від датчиків тільки тоді, коли вони її передають. У другому випадку хаб постійно опитує сповіщувачі для перевірки їх працездатності та звітує в отриманні сигналів. Обопільне «спілкування» між пристроями підвищує надійність системи, знижуючи ризик тривалого обриву зв'язку. Додаткова перевага двостороннього зв'язку — можливість тестувати та налаштовувати систему віддалено через мобільний додаток.

Дальність радіозв'язку залежить від використовуваного протоколу і може досягати як декількох сотень метрів, так і 1,5–2 кілометрів. У характеристиках на сайті https://www.bezpeka-shop.com/ і в інших інтернет-магазинах вказується «далекобійність» на відкритому просторі — в приміщенні цей показник знижується через численні перешкоди.

Зв'язок із зовнішнім світом

Коли спрацьовує датчик або відбувається позаштатна ситуація (обрив зв'язку, спроба глушіння або розтину корпусу пристрою), централь передає інформацію на пульт охорони та зацікавленим особам. Дані передаються на ПЦС, а також на смартфони користувачів у вигляді SMS, мовних сповіщень (автодозвон) і/або push-повідомлень (за наявності додатка).

Для зв'язку із зовнішнім світом бездротова сигналізація використовує один або кілька каналів. За «мобільне» оповіщення відповідає GSM-модуль, в який, залежно від моделі, можна встановити одну або дві сім-карти. Зв'язок з додатками здійснюється через інтернет за допомогою модулів Ethernet і/або Wi-Fi. Деякі виробники оснащують системи додатковими модулями 3G і Wi-Fi, які стають у пригоді за наявності проблем з основними каналами зв'язку.

Передача даних через інтернет виконується через хмару, в якому зберігається вся історія подій. Багато виробників використовують хмарні сервери не тільки як посередники між централями та мобільним ПО, але і для моніторингу стану системи. У цьому випадку користувач може переглянути за допомогою програми інформацію про компоненти сигналізації та за потреби віддалено змінювати налаштування.

 

28 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів