Як обробляти ранню зелень, щоб нейтралізувати шкідливі речовини?
Нагадаємо: до групи ризику, в першу чергу, потрапляють люди, особливо діти, зі зниженою кислотністю шлункового соку та хворі на гастрити з пониженою кислотністю.
Не слід забувати і про те, що при варінні і тушкуванні нітрозоаміни випаровуються, тому при приготуванні капусти, буряка, кабачків не потрібно їх закривати кришкою.
"Нітрати, потрапляючи в організм разом з радіонуклідами, підсилюють ефект радіаційного впливу, який, в свою чергу, підсилює вплив канцерогенів. Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними “гинуть” і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна, дотримуючись елементарних правил", - пояснює Г. Ломага.
Первинна обробка рослинних продуктів
1. Зняття зеленого листя, що покриває качани, видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, видалення дрібних коренів з буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – усе це дозволяє знизити вміст нітратів на 20—30%.
2. Бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Одержаний відвар зливається одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі. (При нарізанні овочів у відвар переходить більше нітратів. Сам відвар вживати не можна, так як саме в нього і перейшли нітрати.
3. Очищення від лушпиння буряка, моркви, картоплі у 2—6 разів підвищує перехід нітратів у воду при відварюванні).
4. Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%. Замочуйте продукти у чистій від нітратів воді у співвідношенні 1:10 на протязі не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25—30%.
5. Вимочуйте овочі в одновідсотковому розчині аскорбінової кислоти, що зменшує вміст нітратів на 36—58%. А вимочування в однопроцентному розчині столової солі й аскорбінової кислоти протягом доби дозволяє знизити вміст нітратів майже на 90%.
6. Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, на 18 день дана сполука майже не визначається.
7. При годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, адже нітрати переважно накопичуються у її центральній частині.
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- Значні снігопади та дощі - синоптики попереджають про погіршення погоди на Закарпатті
- До уваги водіїв та пішоходів! Синоптики попереджають про мокрий сніг та ожеледицю на Закарпатті
- Хмарну погоду, слабкий сніг, дощ та ожеледицю прогнозують синоптики сьогодні, 15 листопада, на Закарпатті
- Вакцинація та ревакцинація проти дифтерії та правця на Закарпатті: як і де зробити безоплатне щеплення
- Закарпатці, які опалюють житло дровами та вугіллям, можуть отримати додаткову виплату
- Які функції виконують освітні експерти під час інституційного аудиту у школах Закарпаття?
- На Закарпатті у вересні проведуть пероральну імунізацію диких тварин
- Як поводитись із газом у спеку?
- Оцінка акцій: види та підходи
- Про небезпеку вірусних гепатитів інформують лікарі та закликають краян пройти тестування
- Що таке соціальні послуги і як вони допомагають жителям Закарпаття?
- На Закарпатті фіксують карантинного шкідника, який знищує пасльонові - томатну міль
- До уваги закарпатців: лінії «103» та «112» доступні навіть при відсутності енергопостачання
- Графік Пасхальних богослужінь та освячення пасок в Ужгороді у храмах Української православної церкви
- Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
- У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
- Графік проведення Пасхальних богослужінь та освячення пасок 30 – 31 березня в Ужгороді
- Залізничні й автобусні рейси "Чоп – Прага – Чоп" виконуватимуть щоденно
- "Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
- Завтра, 25 березня, на Закарпатті розпочинається нерестова заборона на вилов риби
До цієї новини немає коментарів