Як обробляти ранню зелень, щоб нейтралізувати шкідливі речовини?

Як обробляти ранню зелень, щоб нейтралізувати шкідливі речовини?
Як вже неодноразово пояснювали фахівці, шкідливими для здоров’я є не самі нітрати, а продукти їхнього окислення — нітрити, які утворюються під дією високих температур (наприклад - кип’ятіння)  і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту.

 

Як нейтралізувати нітрати пояснює начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Ганна Ломага. Тож на що слід звертати увагу і як уберегтися? 

Нагадаємо: до групи ризику, в першу чергу, потрапляють люди,  особливо діти, зі зниженою кислотністю шлункового соку та хворі на гастрити з пониженою кислотністю.

Не слід забувати і про те, що при варінні і тушкуванні нітрозоаміни випаровуються, тому при приготуванні капусти, буряка, кабачків не потрібно їх закривати кришкою.

"Нітрати, потрапляючи в організм разом з радіонуклідами, підсилюють ефект радіаційного впливу, який, в свою чергу, підсилює вплив канцерогенів. Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними “гинуть” і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна, дотримуючись елементарних правил", - пояснює Г. Ломага.

Первинна обробка рослинних продуктів 

1.    Зняття зеленого листя, що покриває качани, видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, видалення дрібних коренів з буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – усе це дозволяє знизити вміст нітратів на 20—30%.

2.    Бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Одержаний відвар зливається одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі. (При нарізанні овочів у відвар переходить більше нітратів. Сам відвар вживати не можна, так як саме в нього і перейшли нітрати.

3.     Очищення від лушпиння буряка, моркви, картоплі у 2—6 разів підвищує перехід нітратів у воду при відварюванні).

4.    Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%. Замочуйте продукти у чистій від нітратів воді у співвідношенні 1:10 на протязі не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25—30%.

5.     Вимочуйте овочі в одновідсотковому розчині аскорбінової кислоти, що зменшує вміст нітратів на 36—58%. А вимочування в однопроцентному розчині столової солі й аскорбінової кислоти протягом доби дозволяє знизити вміст нітратів майже на 90%.

6.    Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, на 18 день дана сполука майже не визначається.

7.    При годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, адже нітрати переважно накопичуються у її центральній частині.

Uzhgorod.net.ua 

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

07 травня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів