Україна не дарує Угорщині частину своєї території

Україна не дарує Угорщині частину своєї території
Чутки про такі наміри — плід уяви окремих громадян, які неуважно читають новини. А також наслідок маніпулятивних заголовків у ЗМІ.

 

Ця «новина» не просто збентежила багатьох українців, вона спричинила масову паніку. «Україна дарує Угорщині Берегівський район на Закарпатті», — таку фейкову інформацію шаленими темпами поширюють на сайтах-сміттярках і в соцмережах. Насправді про жодні подарунки не йдеться. В Закарпатській області всього-на-всього планують створити новий район. Він об’єднає в собі території, де компактно проживають етнічні угорці. Але вони такі ж громадяни України, як і всі інші. І землі ці будуть цілком і повністю підпорядковані Україні.

Роз’яснення

П’ятого червня Мінрегіон оприлюднив проєкти майбутніх районів в Україні https://bit.ly/2MNxv7G Зокрема на Закарпатті нинішні 13 районів укрупнять до п’яти. Серед них буде і Берегівський https://bit.ly/3cOsiXF

Він існує і зараз, але значно менший за розміром і кількістю населення https://bit.ly/3cRGG1e До нього приєднають Виноградівський район. Відтак населення збільшиться з 43 тисяч до майже 200 тисяч осіб. Це попередні плани і ще можливі зміни.

Щоб ухвалити постанову про нові райони, Верховна Рада має три парламентські тижні. Якщо голосування буде позитивним, у жовтні цього року потрібно буде провести вибори на новій територіальній основі громад і районів.

Це відрізняється від попередніх планів. Торік експерти пропонували зупинитися на варіанті поділу області на чотири або навіть три райони. І Берегівського серед них взагалі не було https://bit.ly/2UsMbgM

Нові наміри дали привід думати, що українська влада вирішила піти на поступки Угорщині, щоб продемонструвати бодай якусь «перемогу» на зовнішньополітичному фронті. Про це зокрема пише в своїй колонці на Радіо Свобода письменник Андрій Любка https://bit.ly/3fbs26A

Це його суб’єктивна точка зору — має право на існування. Не будемо її оцінювати. Скажемо тільки, що заголовок для своїх роздумів він обрав почасти маніпулятивний — «Планують створити «угорський» район: влада України пішла на поступки Будапешту».

Ми розуміємо, що слово «угорський» він завбачливо залапкував. І це ніби знімає відповідальність за твердження. До того ж «угорський» можна розцінити як факт, що в районі дійсно проживатимуть переважно етнічні угорці. Але чи не забагато різночитань для одного заголовку?

До того ж, як бачимо, це призвело до спотворених сенсів. Наприклад, такий собі блогер Ростислав Демчук, спираючись на колонку Любки, заявив, що «Берегівський район стає адміністративною одиницею Угорщини у складі України».

Бідолашний не помітив лапок навколо злощасного слова «угорський». Або не схотів. Хай там як, його допис поширило майже 6000 людей, сотні коментарів, тисячі лайків. Слідом за ним «новину» підхопили численні сайти сміттярки. Як наслідок — маємо всеукраїнський срач з етнічним ухилом.

У ситуацію втрутився навіть міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він назвав усі чутки фейками.

«Моя принципова позиція і офіційна позиція МЗС для всіх, хто, не шкодуючи метафор, розганяє фейки: жодна іноземна держава не має права диктувати Україні у який спосіб організовувати громади, райони чи області. Для нас абсолютно неприйнятними є будь-які втручання іноземної держави у внутрішні справи України»

По той бік новин

 

10 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів