Плануєте похід? Що брати з собою в мандрівку

Плануєте похід? Що брати з собою в мандрівку
Схоже, що цього літа дуже далеко в мандри не поїхати. Але лишається повно способів активного відпочинку в Україні: байдарки, походи, велоподорожі. Як готуватися до активного відпочинку? Хтось скаже, що йому щастить і обмежиться таблетками ібупрофену. Хтось візьме з собою повний рюкзак ліків, засобів та приладів на всі випадки життя.

 

Ми радимо шукати власний баланс між тим, що вам справді потрібно щодня та середовищем, куди ви їдете. Немає універсального переліку корисного набору для всіх поїздок. До кожної подорожі слід готуватися окремо. Однак, є базові речі, які ми б радили з собою брати https://bit.ly/2ZEFU39

- Паперовий хірургічний пластир — для перев’язки ран і порізів.

- Нітрилові рукавички — для запобігання перехресному забрудненню, якщо вам потрібно когось оглянути. Важливо, щоб у їхньому складі не було латексу, оскільки латекс може викликати алергію.

- Антисептичні або спиртові серветки — ними зручно очищувати рани, коли поблизу немає води.

- Марлевий бинт — для більшості ран.

- Мазь з антибіотиками — у якості місцевих антибіотиків для ран радять неоміцин, поліміксин В та прамоксін.

https://bit.ly/2VMurxr

- Дезінфекуючий засіб для рук.

- Протизапальні та знеболювальні — парацетамол або ібупрофен.

- Антигістамінні препарати — якщо вас укусять комахи або почнуться алергічні реакції.

- Клейка стрічка — зручно, якщо треба щось закріпити чи відремонтувати.

- Невеликий корисний інструмент, який вміщає в собі ніж, ножиці та пінцет. Наприклад, всім відомий “швейцарський ніж”.

- Сигнальний вогонь або свисток — може знадобитися, якщо необхідно буде покликати на допомогу.

- Картка розміром з візитку — перелік екстрених контактів та будь-яка важлива особиста медична інформація.

- Засіб проти опіків — сонцезахисний крем. Якщо ви “згоріли”, то потрібно охолодити шкіру компресами і випити протизапальні препарати. Якщо шкіра сильно свербить і набрякла, і ви знаєте, що у вас буває “алергія” на сонце (мастоцити під шкірою виділили гістамін, і тепер пече), то прийміть ще антигістамінний препарат. Місце опіку нічим мазати не потрібно.

Решту засобів підбирайте відповідно до типу подорожі та місцевості, куди ви направляєтеся:

- Якщо ви йдете в ліс, захопіть засоби від укусів комах. Їхні укуси можуть викликати почервоніння, біль. Іноді навіть алергічну реакцію чи анафілаксію. Просто укус, що свербить, потрібно обробити маззю зі гідрокортизоном та/чи прийняти антигістамінний препарат, наприклад, на основі лоратидину.

Кліща слід дістати. Для цього стане в пригоді спеціальний пінцет, який можна купити в зоомагазині. Кліща треба взяти максимально близько до шкіри та тягнути вертикально вгору. Не крутити! Рану слід обробити антисептиком. Далі — слід йти до лікаря.

Відлякувати комах можна за допомогою засобів з діетил толуамідом.

- Якщо збираєтеся відпочити далеко від “цивілізації”, краще одразу подумайте, як діяти в разі діареї.

Активні речовини лоперамід чи ніфуроксазид добре спиняють втрату води в кишківнику і, отже, пронос. Іншим засобом може бути субсаліцилат вісмута.

Зверніть увагу, лоперамід не можна застосовувати дітям, людям старшого віку, та у випадку, якщо діарею викликала кишкова інфекція. Скоріше за все, далеко в лісі ви не зможете в перший день діареї визначити, чи це інфекція чи ні. Тому краще просто пийте багато води, щоби запобігати зневодненню. На літр кип’яченої води можна додати пів чайної ложки солі, пів чайної ложки соди, чотири ложки цукру — це допоможе відновити водно-сольовий баланс в організмі. https://bit.ly/2NX0t5E

Якщо напади діареї частіші, ніж чотири за добу, в калі є кров чи гній, потрібно застосування антибіотиків. Краще за все, запитати у свого сімейного лікаря перед подорожжю, що приймати і як. https://bit.ly/3f619kY

- Сильне зневоднення чи брак рослинної їжі в раціоні (таке буває в поході) можуть викликати закрепи. Візьміть з собою м’яке послаблюване.

- Під час подорожей до країн, що розвиваються, дослідіть якомога більше даних пов’язаних зі здоров’ям у вашому пункті призначення. Хороший помічник у цьому — сайт ВООЗ https://www.who.int/

- Якщо ви плануєте мандри по пустелі або іншій місцевості де агресивні природні умови та немає поблизу населених пунктів, пройдіть курс надання першої допомоги. Власне, курс першої допомоги важливо пройти в будь-якому випадку. Але для подорожі вам особливо знадобляться навички надання серцево-легеневої реанімації, першої допомоги при травмі та способи боротьби з отруйними укусами.

Сподіваємося, вам це не знадобиться. Гарного відпочинку!

Уляна Супрун

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

05 липня 2020р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів