Іпотечне кредитування в Україні: ставки знижуються

Іпотечне кредитування в Україні: ставки знижуються

 

В найближчі місяці кредити на житло можуть стати для українців більш доступними. Обіцянка української влади зробити процентну ставку по іпотечних кредитах рівною 10% (відповідну заяву в травні зробив президент Володимир Зеленський) не залишилась порожньою і має логічне продовження. Нацбанк України розглядає можливість видачі таких кредитів вже з жовтня цього року.

Реальність таких перспектив і їх реалізація на практиці залежить від стабільності макроекономіки, а також від рівня інфляції. Якщо не трапиться форс-мажорна обставина, банки висловлюють готовність знизити ставки.

Кредитні іпотечні програми працюють і сьогодні, але великою популярністю не користуються через занадто високі ставки. Позичальники не хочуть переплачувати і тому не поспішають підписувати договори. Банки, щоб не піддавати себе ризикам, також не поспішають видавати всім підряд кредит без відмови.

У той же час аналітики відзначають, що насправді процентні ставки по іпотечних кредитах не так вже й високі. У першій половині 2020 року банки і так їх знизили. Так, якщо в січні ставки утримувались на рівні 18-26% річних, то в липні вони знизились до 14-20% річних. Причина криється в масовому скороченні депозитних ставок. В деякій мірі ці тенденції також продиктовані політикою Нацбанку.

Непопулярність іпотечних кредитів в Україні сьогодні продиктована не тільки цим. Є цілий ряд чинників, які впливають на ситуацію. По-перше, економічна криза, спровокована в тому числі пандемією коронавіруса, і як наслідок, нездатність більшості потенційних клієнтів підтвердити свою платоспроможність. Багато хто просто не впевнений в стабільності свого фінансового становища та надійності перспектив.

Не могло не відбитися на загальному стані справ і відсутність стабільності на первинному ринку нерухомості. Тут свої передумови: орган, який контролює діяльність компаній-забудовників, не визначений, контроль над цільовим використанням коштів інвесторів відсутній.

Відсутність державних програм підтримки іпотечного кредитування і прозорого законодавчого поля, яке могло б гарантувати захист прав кредиторів, також позначається не найкращим чином на масштабуванні цієї сфери. Свій відбиток накладає і жорстка ризик-політика безпосередньо самих банків щодо клієнтів. Кредит без відмови всім потенційним позичальникам не дають. Наявність негативної кредитної історії клієнта - серйозний привід відмовити у видачі кредиту.

Іпотека: брати чи не брати

Незважаючи на те, що до липня процентні ставки по іпотечних кредитах в Україні істотно знизилися, вони все ще залишаються набагато вищими, ніж в Європі. У Данії процентна ставка по іпотеці - менше 1% річних! У Франції та Німеччині - менше 2%.

Багато українських банків сьогодні також стрімко знижують ставки, особливо, коли мова йде про іпотечне кредитування на ринку вторинної нерухомості. Можна зустріти програми кредитування з рекордно низькою для України ставкою в 9,99 відсотків річних, хоч і на особливих умовах! Так, в Приваті така ставка діє тільки в перший рік кредитування, потім плюс 4%.

Відсоткова ставка Ощадбанку по іпотечних кредитах - 14,99% (початковий внесок 30%), в Кредобанку діє така схема: перший рік - 12%, другий рік - 14%, третій - 16%, кожен наступний - плюс 5% річних (при умові 20-відсоткового початкового внеску). За умови первинного внеску в 50% багато банків готові надати іпотечний кредит без відмови під 10% річних.

 

05 серпня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів