ГО «Екосфера» реалізовує в Ужгороді проект показового майданчика для утилізації органічних відходів

ГО «Екосфера» реалізовує в Ужгороді проект показового майданчика для утилізації органічних відходів
«Екосфера» передала обладнання для компостування СНВК «Пролісок»    

 

У грудні 2019 року ГО «Екосфера» розпочала роботу над проектом «Компостуй – Землю врятуй!», який фінансується за кошти ЄС. Партнерами у цьому проекті виступають Агенція розвитку Ужгорода та Агенція з підтримки регіонального розвитку міста Кошіце (Словаччина). Метою  проекту  є сприяння сталому поводженню з органічними відходами, ознайомлення містян з можливостями та способами організації системи компостування, а також створення на базі СНВК «Пролісок» показового майданчика для утилізації органічних відходів.  Навчальний заклад вже має багаторічний  досвід компостування, «Екосфера» допомагає йому оптимізувати цей процес, надавши нове обладнання.

«Ми показуємо тут, в Ужгороді, як можна використовувати органічні відходи, замість того, щоб викидати їх на сміттєзвалище. Тобто, як з них можна отримати органічне добриво і використати його у присадибному садівництві. Це зменшує навантаження на сміттєзвалища і зменшує можливість  майбутнього загорання сміттєзвалищ» – розповідає менеджер проекту  «Компостуй – Землю рятуй!»  Оксана Буртин.

У ході реалізації проекту ГО «Екосфера» передала СНВК «Пролісок» дерев’яний компостер для харчових відходів місткістю 1000 літрів, пластиковий компостер на 1600 літрів, розрахований, передусім, для  опалого листя та подрібнювач гілок, який може обробляти  гілки діаметром до 45 мм.

«Компостування – чудовий спосіб утилізації зелених відходів. Опале листя можна збирати і використовувати, а не дружно спалювати, як у нас в місті Ужгороді роблять зазвичай. Як свідчить успішний досвід СНВК «Пролісок», це дозволяє займатися невеличким садівництвом, городництвом, яке приносить і задоволення, і користь, оскільки діти можуть вживати овочі, фрукти, ягоди, вирощені на присадибній ділянці садочка, при цьому використовується той перегній, який отримується в процесі компостування» – зазначає  експерт з питань екології та охорони довкілля ГО «Екосфера» Оксана Станкевич-Волосянчук.

СНВК «Пролісок» практикує компостування вже більше 15 років. Як розповідає директор навчального закладу Тетяна Різак, все почалося з того, що у бюджеті установи не вистачало грошей для вивозу листя. Тому вирішили його використовувати для компостування. Наразі вирощують зеленину,овочі та фрукти, які йдуть на харчування діток в «Проліску». «За допомогою компосту ми вирощуємо чимало: великі насадження помідорів, огірків, полуниць. Цей  продукт екологічно чистий, адже для його вирощення використовувалися тільки компост і регулярний полив. Цього року ми заклали плантацію малини, вже 2 роки в нас є своя полуниця. Тепер, завдяки «Екосфері» ми маємо підсилення, особливо потрібен був подрібнювач гілок, адже в нас їх є дуже багато», – зазначила Тетяна Різак.

Варто зазначити, що на одного мешканця м. Ужгорода припадає понад 650 кг на рік відходів, вивезених на полігон, де їх захоронюють.  Наразі сміттєзвалище у селі Барвінок, яким послуговується місто, заповнений вже на 97% і через 3- 4 роки його потрібно буде закривати. Що далі? Органічне сміття на таких звалищах гниє, сприяє поширенню гризунів, епідемологічних спалахів. Процеси гниття підвищують температуру всередині сміттєвої купи до 60-80 С, і в спекотній період це може призвести до самозаймання і масштабної пожежі.

Альтернативою є правильна організація системи сортування та поводження з відходами, коли органічні відходи не потрапляють на сміттєзвалища, але є сировиною для виготовлення якісного добрива.  Проект  «Компостуй – Землю рятуй!»  стане прикладом сталого поводження з відходами біологічного походження, буде пропонуватися міській владі для імплементації у всьому місті. Така практика поводження з біовідходами дозволить скоротити протягом 5 років кількість сміття, що потрапляє на сміттєзвалище, до 40 %. Натомість, міські клумби отримають безкоштовне добриво, а  ужгородці перестануть спалювати  сухе листя у своїх дворах, забруднюючи повітря у місті.

Прес-служба ГО «Екосфера»

 

 

25 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів