Як восени омолодити фіалку для гарного весняного квітнення: простий спосіб

Як восени омолодити фіалку для гарного весняного квітнення: простий спосіб

 

У міру дорослішання кущ фіалки (сенполії) перетворюється на якусь подобу пальми. Листя втрачає свою пружність, нижнє в'яне, суцвіття стають дрібнішими і втрачають свій первісний колір. Повернути квітці початкові декоративні властивості можна, провівши омолоджуючу процедуру, інформує Ukr.Media.

Коли ця процедура необхідна

Найбільш рясне квітнення кущиків припадає на вік 2-3 років. А нижній ярус листя живе не більше 12-15 місяців. Потім воно починає втрачати тургор, скручується і засихає. Рослина скидає його самостійно, або воно видаляється квітникарем.

Через три роки на місці нижніх ярусів залишається голий стовбур. Спочатку він має зелений колір, який з часом змінюється на темно-коричневий. Потім поверхня стовбура вкривається щільною оболонкою, що нагадує за своєю структурою кору дерева.

Досягнувши віку 3-4 років, сенполії втрачають свої декоративні якості, починають виглядати чахлими і хворими. Все це свідчить про те, що рослина досягла поважного віку і потребує омолодження.

Як проводити омолодження правильно

Омолодження фіалки за домашніх умов можна проводити різними методами:

  • пересадка із заглибленням стовбура;
  • підвищення рівня ґрунту у горщику;
  • зрізання верхівки з подальшим її укоріненням.

Для проведення процедури знадобляться:

  • ґрунт для сенполій;
  • матеріал для дренажного шару;
  • горщик;
  • скальпель або гострий ніж;
  • деревне або активоване вугілля.

Пересадка із заглибленням стовбура

Цей спосіб підходить для рослин у віці 3-4 років, які мають досить велике верхнє листя. Гострим ножем обережно зачищають стовбур фіалки від щільної верхньої кірки до м'якої зеленої тканини.

"Рану" присипають порошком вугілля і залишають квітку за кімнатної температури на кілька годин.

У новий горщик укладають шар дренажу і присипають його свіжим ґрунтом. Фіалку розташовують у горщику і присипають ґрунтом до кордону нижнього ярусу листя. Рослину поливають водою кімнатної температури і розташовують у теплиці або накривають банкою на один місяць.

Підсипання ґрунту

Найпростіший метод омолодження фіалок. Але використовувати його можна тільки для рослин "середнього" віку, які не старші за 1,5-2 роки.

Нижнє листя, яке втратило декоративність, видаляють, а оголений стовбур обкладають невеликим шаром моху-сфагнуму.

Потім у горщик насипають ґрунтову суміш для сенполій до рівня нижнього листя. Фіалку поливають відстояною або дощовою водою кімнатної температури, але не допускаючи перезволоження земляної грудки.

Укорінення зрізаної верхівки

Завдяки цьому методу квітникарі можуть повернути другу молодість навіть зовсім старим фіалкам, вік яких досягає 5-6 років. Їх стовбур не лише дерев'яніє, але і викривляється, приймаючи химерні форми.

На верхній розетці залишають 5-6 листочків, а решту обламують якомога ближче до стовбура.

Потім чистим гострим ножем роблять зріз, відступаючи від кордону листя приблизно на 2 см. Стовбур зачищають від коркового шару і присипають місця пошкоджень порошком деревного вугілля.

Підготовану таким чином розетку ставлять у ємність з водою і залишають до утворення коріння.

Також її відразу можна посадити у ґрунтову суміш для сенполій і поставити горщик на 3-4 тижні у теплицю. За її відсутності посадку можна закрити скляною банкою.

Підтримуємо квітнення

Для того щоб квітнення фіалок було тривалим, необхідно дотримуватися деяких правил. Перш за все, квітку слід утримувати у теплому приміщенні за температури, яка не нижча за +22° С. Ці гарні і ніжні квіти не полюбляють протягів і яскравих сонячних променів, які викликають опіки на листі.

Поливати сенполії слід після просихання ґрунту. Занадто частий і рясний полив може призвести до загнивання кореневої системи, стати причиною хвороби і навіть загибелі рослини.

Фіалки потребують тривалого світлового дня, і тому у осінньо-зимові місяці їх слід додатково підсвічувати спеціальною фітолампою. Бажано, щоб тривалість світлового дня для них становила 12-14 годин.

Для того щоб розетка формувалася рівномірно і квітнення було більш рясним та тривалим, горщик з квіткою слід повертати після кожного поливу навколо своєї осі приблизно на 10-15°.

Період спокою у сенполії припадає на зимові місяці. Тому з листопада місяця скорочують частоту поливу до одного разу на 7-10 днів. За цей час квітка відпочине і набереться сил, а навесні і влітку порадує квітникаря бурхливим квітненням.

 

28 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів