Єдину чайну плантацію України відновили на Закарпатті

Єдину чайну плантацію України відновили на Закарпатті

 

На Закарпатті група активістів із проєкту порятунку єдиної в Україні чайної плантації під Мукачевом «Жорніна» вдруге за півстоліття рекультивувала плантацію.Про це повідомив координатор проєкту з порятунку чайної плантації «Жорніна» під Мукачевом Максим Малигін, інформує Укрінформ.

«На Закарпатті група активістів з проєкту порятунку єдиної в Україні чайної плантації «Жорніна» вдруге за півстоліття рекультивувала плантацію на Червоній горі під Мукачевом. Доглянута, вона дає вдвічі більше сировини та набагато якіснішої», - повідомив він.

За його словами, експерти мали нагоду порівняти цьогоріч урожай чаю з доглянутої плантації з минулорічними зборами, коли вона ще була дикою.

Єдина чайна плантація України була відновлена під Мукачевом

«Ми збираємо тут чай уже чотири роки. Після рекультивації та укриття на зиму агроволокном чайні кущі вдвічі вищі та густіші, і, головне, дають якісний матеріал для збору. Цьогоріч ми зібрали просто ідеальні флеші», - розповів координатор проєкту.

Наразі на розчищеній активістами частині плантації росте 292 кущі.

Єдина чайна плантація України була відновлена під Мукачевом

«Раніше, аби зібрати один кілограм чаю на мукачівській плантації у травні, коли для цього найкращий час, треба було витратити півтори години. І то ми отримували неоднорідний та неякісний матеріал. Але все одно ферментували його, експериментували з цим чаєм, показували його міжнародним експертам. А вже цьогоріч ми цей один кілограм на плантації зібрали за 15 хвилин з однієї ділянки», - зазначив Малигін. Він повідомив, що 14 листопада активісти знову зберуться на плантації на Червоній горі — укриватимуть кущі на зиму агроволокном.

 

27 жовтня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів