Яку йогу обрати новачкові — 7 найпопулярніших різновидів

Яку йогу обрати новачкові — 7 найпопулярніших різновидів

 

Йога відома з давніх часів, але справжньої популярності набула лиш в останнє десятиліття. Це хороший варіант для тих, хто хоче підтримувати гнучкість і тонус тіла, але не хоче йти в зал або займатися активним видом спорту. Існує безліч різновидів йоги, від "ледачої" до акробатичної. Який саме вид вибрати новачкові? , Поради від  Ukr.Media.

Хатха

Цей напрямок йоги сформувалося в X-XI столітті. Практика включає дихальні вправи (пранаяму), асани, медитацію. Хатха — розмірений, плавний вид йоги. Після кожної пози йде вихід з неї, а потім наступна поза і так далі. Цей вид йоги підійде тим, хто хоче підтримати гнучкість тіла, підвищити концентрацію уваги, позбутися від тривожності. За результатами дослідження, опублікованому в Psychosomatic Medicine, всього два заняття в тиждень допомагають впоратися зі стресом.

Бікрам

Також називається "гарячою йогою", адже проводиться в добре прогрітому (до 38-40 градусів) приміщенні. Це різновид хатха-йоги, що складається з двох дихальних вправ і 26 асан. Як класична хатха, робиться розмірено, плавно, з виходами з кожної пози. Розробив методику Бікрама Чоудхурі. На початку 60-х років ХХ століття у віці 17 років він отримав травму коліна і, незважаючи на погані прогнози лікарів, повністю відновився. Висока температура у приміщенні знижує ризик травм і добре розігріває м'язи. Комплекс виконується послідовно протягом 1,5 годин. Бікрам-йога зміцнює серцево-судинну, дихальну, опорно-рухову системи.

Інь

Так називається жіноче начало. Ця йога спрямована на відновлення сил і більше підходить тим, хто чекає від занять йоги спокою і внутрішньої гармонії. Вправи виконуються сидячи або лежачи. У кожній позі необхідно затримувати на три-п'ять хвилин. Зазвичай заняття проводяться під розслаблюючу музику і включають комплекс дихальних вправ. Попри статичність, інь-йога добре розтягує м'язи і зміцнює хребет. Підійде людям після травм суглобів.

Айенгар

Один із різновидів хатха-йоги, названий на честь основоположника. Включає послідовні статичні асани і пранаяму. Айенгар-йога створена спеціально для людей зі слабким здоров'ям. Заняття допоможуть відновитися після травм, а також підтримати тіло в тонусі літнім людям, вагітним жінкам, дітям. Регулярні заняття айенгар-йогою позбавляють від хронічних болів у спині. Результати дослідження опубліковані в JAMA Internal Medicine.

Джівамукті

Західний напрямок йоги, створений у кінці 1980-х на базі хатха-йоги. Плавні вправи нагадують повільний танець. Включає кілька асан у різному положенні тіла (стоячі, сидячі нахили), які послідовно освоюються щотижня. Важливу частину дживамукті-йоги складають вегетаріанство, медитація, мантри, священні тексти.

Аштанга-віньяса

Це динамічний вид йоги, який підійде тим, хто любить активні заняття і хоче схуднути. Включає в себе послідовність асан і дихальних вправ. Заняття спрямовані не лише на тіло, але і психіку, тому підійде бажаючим відновити концентрацію уваги і привести думки в порядок. Година занять аштанга-віньяса-йогою спалює до 500 ккал.

Антигравіті

Мабуть, наймолодший напрямок йоги, розроблений у 2014 році. Також називається "повітряної йогою". Вправи виконуються з використанням гамака. Включає в себе елементи традиційної йоги, пілатесу, акробатичних трюків. Антигравіті-йога глибоко опрацьовує прес і м'язи ніг, розвиває почуття рівноваги. При цьому через підвішений стан навантаження на хребет мінімальні. Антигравіті-йогу рекомендується практикувати не лише для зміцнення м'язів, але і відновлення емоційного та психологічного здоров'я.

 

10 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів