На Закарпатті розпочинається 17 мандрівний фестиваль документального кіно Docudays UA

На Закарпатті розпочинається 17 мандрівний фестиваль документального кіно Docudays UA
В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція "17 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA". 

 

Цього року фестиваль через карантинні обмеження проходить онлайн. Але є і плюс у такому форматі – збільшилась кількість глядачів (початок фестивалю припав на перший карантинний період навесні). Про це розповіла Наталія Кабацій, директор БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті», співкоординаторка фестивалю в Ужгороді. «Фестиваль вийшов на європейський рівень, він популярний не тільки в Україні, але й закордоном, - коментує Наталія Кабацій. -  17-ий Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA на Закарпатті буде у гібридні формі, тому що пандемія заважає повноцінно його організувати, як це було у попередні роки».

Через тему «Тін Спіріт» цьогорічний фестиваль розмірковує над тим, як може звучати голос молодi в обговоренні суспільних питань, чи можуть діти розглядатись не лише як об’єкти захисту, але й як суб’єкти прав, як у ситуації збройного конфлікту держава може протидіяти насильству й експлуатації дітей, реалізовувати їхні права на освіту та розвиток і чи обмежується процес дорослішання викликами підліткового віку.  

 У фокусі програми «TEEN SPIRIT» проблеми минулого та майбутнього ще юних героїв, а також вічні питання про стосунки з батьками, особисте та професійне життя. За словами Наталія Кабацій, тема дорослішання у програмних стрічках фестивалю співзвучна і з «дорослішанням» України як держави. 

Правозахисну складову фесту представляє Всеукраїнська Кампанія проти кібербулінгу, мета якої – зменшити прояви кібербулінгу через інформування суспільства та адвокатування змін до державної політики у сфері прав людини. «Ця тема третій рік поспіль є наскрізною темою фестивалю, яка продовжується і розвивається», - додає Наталія Кабацій.

Фото

  Марія Менджул, д.ю.н., доцент, ГО "Карпатська Агенція Прав Людини "Вестед", заступник директора Юридичної клініки УжНУ, співкоординаторка фестивалю в Ужгороді зупинилася на стрічках, які були обрані цього року для трансляції онлайн. «Обрали 5 стрічок, тематика--підлітки, диджиталізація та інформатизація суспільства, - каже Марія Менджул. – У програмі «DOCU/KIDS» три історії, де замість казкових супергероїв ми зустрічаємо звичайних дітей з різних куточків світу. «Хвилі світла» – історія 12-річної Фріди, яка майже не бачить. Однак уві сні картинка стає настільки чіткою, що вона «бачить» речі, непомітні для інших. Фільм «Карла і Нордал» документує життя шестирічної Карли та її старшого брат на ім’я Нордал, який має затримку у розвитку. «Ловець пташок» ? нова стрічка Сімона Леренґа  Вільмонта, режисера  фільму  «Віддалений  гавкіт  собак»,  який  торік  став  улюбленцем студентського журі та був номінований на «Оскар». 

  Короткометражні фільми в добірці «DOCU/КОРОТКО» – експериментальні спостереження та дослідження української дійсності. У фільмі «Колообіг» Олексія Радинського, який отримав спеціальну відзнаку Docudays UA-2020, вагон потяга електрички трансформується у рейки для операторського візка, аби зафіксувати зміни київського ландшафту. «Понеділок п’ятниці» Іванни Прокопчук зображує буденність, тісноту та гендерованість комунікації сучасної української родини. Феномен «болота» та однієї з найбільших болотних систем України – Замглая – досліджує фільм «зонґ» Еліаса Парвулеско, Тети Цибульник та Світлани Потоцької.

Фото

 Вкотре до проведення фестивалю долучається управління освіти Ужгородської міської ради, яке організовує ряд заходів для школярів. Про них детальніше розповіла Марія Симкович, методист управління освіти, співорганізаторка фестивалю в Ужгороді. «Діти візьмуть участь у фотоконкурсі, результатом якого є фотовиставка. Важлива тема минулого року- протидія булінгу буде мати продовження і цього року, - каже Марія Симкович. – Чимало підлітків цього року потерпаються від булінгу та хетерства у зумі (та інших онлайнмайданчиках), оскльіки навчання перейшло в онлайн. Наші діти тепер живуть в онлайн». Мапія Симковчи зауважила, що роботи для фотовиставки, яка мандруватиме містами України, відбиратиме фахове журі. Також у рамках фестивалю проходитиме двотижнева онлайн школа управління. 

Візуальним рішенням фестивалю є жувальна гумка. «Це підлітковий символ.  Тінейджери сприймають жуйку це як захист від світу, для впевненості», - прокоментувала  Марія Симкович.

Фото

  Окрім онлайн- та офлайн-подій і кінопоказів у регіонах, у межах Мандрівного фестивалю працюватиме онлайн-кінотеатр DOCUSPACE. Із серпня до грудня включно на docuspace.org можна буде переглянути 5 фестивальних хітів, кожен з яких перебуватиме у вільному доступі протягом одного місяця: «Чисте мистецтво», «Підборіддя», «Медова земля», «Межа» та «Віч-на-віч». Проблеми, які осмислюють фільми, стануть темами серії дискусій як у регіонах, так і на Youtube-каналі Docudays UA, DOCUSPACE, сторінці Docudays UA у Facebook. 

  Партнерами фестивалю в областях України є 44 молодіжні й правозахисні організації та 305 кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися на офіційному вебсайті Мандрівного фестивалю Docudays UA – travelling.docudays.ua.

Усі фільми мають адаптовані субтитри українською мовою (окрім програм DOCU/УКРАЇНА та DOCU/ДІТИ). Це субтитри зі спеціальними позначками, символами та додатковим текстом, які відображають звукову частину фільму і дозволяють людям з порушеннями слуху більше зануритись у атмосферу стрічки та стежити за її змістом. 

 Місія Мандрівного фестивалю -- Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися талановите та актуальне документальне кіно з усього світу про права людини. Формуємо активну громадянську позицію та повагу до людської гідності. Підтримуємо розвиток української кіноіндустрії.

Фестиваль – не політичний і не комерційний.

ПРОГРАМА ПОКАЗІВ НА ЗАКАРПАТТІ

23  листопада  - «Понеділок п’ятниці» / Іванна Прокопчук, Україна, 2019, 

«З понеділка як… [продовжіть речення улюбленою обіцянкою]! А якщо так не буде? Якщо цей понеділок – уже давно п’ятниця? У фільмі «Понеділок п’ятниці» зображується буденність, тіснота та гендерованість комунікації сучасної родини на пострадянському просторі.»

25  листопада – «Ловець пташок» / Bird Boy, Сімон Леренґ Вільмонт / Simon 

Lereng Wilmont, Данія / Denmark, 2019, 

«Коли 12-річний Решат озирається навколо, то бачить нафтові поля Азербайджану. Мрійливо піднімаючи очі, він бачить голубів, що летять на небеса. Він скучив за батьком, який помер рік тому й також любив цих птахів. Решат обережно підходить до найкращого голубаря в селі. Чи той навчить його тренувати голубів? Батько вчив хлопця, що треба бути добрим до птахів, бо душі летять на небо на їхніх крилах. Вивчаючи все можливе про голубів, Решат відкриває для себе, чого він насправді хоче.»

27 литопада – «Хвилі світла» / Dear Darkness, Самуель Н. Шварц / Samuel N. Schwarz, Німеччина / Germany, 2019, 

«12-річна Фріда майже не бачить. Вона розрізняє лише контури, тіні і кольори. Однак уві сні картинка стає настільки чіткою, що вона «бачить» речі, не помітні для інших.»

30 листопада – «Зонґ» / Еліас Парвулеско, Тета Цибульник, Україна , 2019, 

«Заказник Замглай – одна з найбільших болотних систем України. Назва Замглай, імовірно, походить від давньокурдського слова zong, що означає «болото». Феномен болота ми розглядаємо водночас із різних ракурсів: як виразник страху в культурі аграрних суспільств; як експлуатований ландшафт у модерно-індустріальну добу; як складну систему взаємозв’язків між сотнями видів у постгуманістичній перспективі; як поглинач і природний регулятор вуглекислого газу, що змінює склад атмосфери та перспективи життя на планеті.»

02 грудня – «Карла і Нордал» / Karla and Nordahl, Елізабет Аспелін /  Elizabeth Aspelin, Норвегія / Norway, 2019, 

«Карлі шість років, і у неї є старший брат на ім’я Нордал. Чому вона вважає його водночас старшим і молодшим? Зазираючи до світу Карли, ми бачимо, як вона справляється з тим, що має старшого брата з затримкою в розвитку. Режисерка спостерігає за своїми дітьми протягом зими, показуючи їхнє повсякденне життя, сповнене як складних ситуацій, так і сердечної любові.»

Покази будуть супроводжуватися дискусіями та відбуватимуться на платформі ZOOM.

ПРАВООСВІТНІ ЗАХОДИ

- 24 листопада – 8 грудня 

Онлайн-школа для вчителів «Якість та інновації в освіті» (тренер - Віктор Громовий).

- Жива бібліотека на платформі ZOOM (8-10 грудня).

- Конкурс фотографій «Підлітки VS кібербулінг» для дітей та підлітків, 10 грудня відбудеться відкриття.

Конкурс проводиться з метою профілактики булінгу та кібербулінгу в дитячому середовищі, виховання дітей через загальнолюдські цінності. Склад журі: Симкович Марія методист управління освіти Ужгородської міської ради (голова журі); Ірина Хохлова к.ю.н., заступник декана юридичного факультету УжНУ; Менджул Марія д.ю.н., доцент, заступник директора Юридичної клініки ДВНЗ «УжНУ»; Яцков Микола заступник директора громадської організації «Карпатська агенція прав людини «Вестед»; Михайло Давиденко директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги; Михайло Мельниченко, член БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті»; Кудрявцев Євген фотограф. Фотографії на конкурс приймаються до 4 грудня.

Заголовок

Фото А Семенюк 

 

20 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів