Ужгородський письменник Банди Шолтес у «Кобзарі» розповів читачам, як працювалося в «карантинний» рік

Ужгородський письменник Банди Шолтес у «Кобзарі» розповів читачам, як працювалося в «карантинний» рік
4 грудня, в рамках традиційної передсвяткової акції «Письменник за прилавком» з відвідувачами ужгородської книгарні «Кобзар» спілкувався Банди Шолтес.

 

Письменник розповів, як працювалося і яки писалося протягом року: «Враховуючи, що 2019-й був дуже-дуже хороший, один із, може, найкращих у 21 столітті рік, то 2020-й вийшов на контрасті. І гірший  в загальному і суб’єктивно теж. Але хороше протягом року також ставалося. Із найновішого – нещодавно їздив у Харків на літературну резиденцію на місяць. Це було дуже класно, я жив у будинку «Слово», де колись жили багато письменників. Там сумна історія цього будинку. Але сама літературна резиденція пройшла дуже добре. Я познайомився із ще більшою кількістю хороших людей у Харкові. Зі мною трохи навіть няньчилися, всі приходили брати інтерв’ю, фоткали мене, запрошували постійно на події, вечірки, було дуже весело, інколи навіть і занадто», – розповідає Банди Шолтес.

Банди Шолтес

Щодо творчості під час літературної резиденції в Харкові, письменник каже: «Писати вдавалося, але не настільки результативно, як я розраховував. Думав, що це цілий місяць, купа вільного часу, можна тільки цим займатися, але вийшло трохи не так. Я  жив у величезній чотирикімнатній квартирі у центрі міста, яку віддіали під літературну резиденцію. Її купив меценат. Я був першим, хто там жив. І через це всі, кого я знав, плюс нові знайомі, і журналісти, – всі хотіли прийти до мене в гості й подивитися цю квартиру. Тому що про будинок «Слово» знають усі, хто цікавиться історією літератури, історією Харкова і загалом історією України. Багатьом було цікаво подивитися на квартиру зсередини. Бо екскурсії проводять, але всередину будинку потрапити нелегко. А тут не тільки всередину, в під’їзд, а ще й квартиру була можливість побачити».

Банди Шолтес

«Одного разу була взагалі грандіозна вечірка, цілий десант письменників приїхав – і Гаська Шиян, і Андрій Курков, і Мар’яна Кіяновська, – всіх не згадаю. Вийшло дуже цікаво, але місяць пролетів, я в кінці здивувався, що так все швидко відбулося. На почтаку думав, що це дуже багато, переживав, що я буду робити, бо ж неможливо писати з самого ранку і до вечора. Але вийшло так, що програма була насичена, мені провели близько десятка екскурсій по місту. Я ходив на концерти, презентації, відвідував музеї, дуже було насичено», – каже Банди Шолтес.

 Планується, що харківські враження письменника увійдуть до нової книги оповідань: «У мене назбирався масив текстів, написаних у Харкові, але вони ще не закінчені. Це поки чорновий варіант, який я просто відклав на пізніше, щоб доопрацювати вдома. Поки про видання не думав, бо тексти ще не готові. Але в наступній книзі точно буде і те, що написано у Харкові», – ділиться автор.

Банди Шолтес

Нагадаємо, акція «Письменник за прилавком» триває до 18 грудня. Щодня (у будні) у  «Кобзарі» на читачів та відвідувачів чекатиме закарпатський письменник. У понеділок, 6 грудня, за прилавком магазину буде Жанна Хома.

zaholovok.com.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

05 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів