Ремонтів майже на 40 мільйонів гривень торік виконали в УжНУ

Ремонтів майже на 40 мільйонів гривень торік виконали в УжНУ
Поточні й капітальні ремонти у різних корпусах УжНУ впродовж 2020-го «потягнули» на майже 40 мільйонів гривень. Чи багато це, як порівняти з минулими роками? Які з відновних робіт виявилися найдорожчими і чого чекати цього року? Про все це Медіацентр розпитав у проректора з адміністративно-господарської роботи Дмитра Сойми.

 

У 2020 році університет виконав ремонтних робіт на 39 856 783 гривень. Якщо порівнювати із попередніми роками, то ця сума в рази більша. Для кращого розуміння подамо інфографіку.

Усі кошти – університетські (забігаючи наперед, скажемо, що УжНУ виграв ґрант з енергоефективності на понад 4 мільйони євро, тому невдовзі на ремонти залучатиме й ґрантові кошти). Дмитро Сойма обґрунтовує: «Цього року в УжНУ дуже хороший набір студентів – кращий, ніж у попередні роки. Наш університет почав різко поліпшувати свої позиції на рівні держави та світу. До того ж механізм подачі документів теж спростився – перейшов до онлайну. Думаю, з огляду на все це ми стаємо більш привабливим й росте кількість абітурієнтів, які хочуть вчитися в Ужгороді. А відповідно маємо більше коштів і більше можливостей».

Якщо говорити про види робіт, то вони варіюються від поточних косметичних у житлових та навчальних корпусах, заміни комунікаційних мереж – аж до капітальних ремонтів фасадів та заміни вікон, дверей, покриття даху й навіть будівництва додаткових поверхів.

Так, приміром часта проблема, вирішення якої нагадує боротьбу з вітряками, – вандалізм. Стіни корпусів (а особливо зухвало, коли це стосується історичних будівель) псують стихійними написами та графіті. Тож щоразу їх доводиться зафарбовувати.

«Ось погляньте: ми пофарбували фасад біологічного факультету. Засікайте, через скільки тут знову з’являться написи», – каже Дмитро Сойма.

Ремонтів майже на 40 мільйонів гривень торік виконали в УжНУ

Написи на фасаді медфаку

Ремонтів майже на 40 мільйонів гривень торік виконали в УжНУ

Пофарбований фасад біологічного факультету

Ремонтів майже на 40 мільйонів гривень торік виконали в УжНУ

Найдорожчим щодо ремонтно-будівельних робіт у 2020 став корпус стоматологічного факультету. Тут добудовують два поверхи.

Надбудова на стоматологічному факультеті

Якщо ви, бува, не знали, вся будівля стомату – це колишня університетська їдальня. Однак зали їдальні і технічні приміщення переобладнали під навчальні авдиторії та кабінети, у яких із 2006 року оселилися стоматологи. За майже 15 років існування факультет став таким популярним і велелюдним, що студентам стало затісно. Тому тут почали будівництво двох додаткових поверхів. Таке «задоволення» коштувало університету майже 14 мільйонів гривень.

Ще два дороговартісні ремонти – реконструкція великої й малої зали Вченої ради в ректораті та ремонт фасадів медичного факультету. Ці роботи обійшлися вишу в майже 4.5 та 4 мільйони гривень відповідно. Про них ми розкажемо докладніше в наступних публікаціях.

Цікаво, що карантин посприяв ремонтним роботам. Дмитро Сойма пояснює: «Умовно нам пощастило: нема занять. Тому ні ми не заважаємо навчальному процесу, ні навчальний процес нам. Прагнемо зробити наймасштабніші роботи до повернення студентів. Бо, скажімо, замінювати вікна під час навчального процесу не можна».

Найтривалішим був процес виготовлення проєктно-кошторисної документації. Надто – для історичних будівель. Її розробляли, коригували й затверджували три роки. А самі роботи відбуваються доволі швидко, тож уже за кілька місяців усе буде готово.

«Ми вже виконали більше половини задуманого. Цього року треба закінчити розпочате. Тому поки до таких капітальних робіт, особливо в історичних будівлях, не готуємося», – зауважує проректор. Утім зізнається: на 2021-й плани щодо ремонтів ще амбітніші.

У наступних публікаціях розкажемо про ремонти в історичних будівлях, ректораті та студентських гуртожитках. Стежте за новинами.

Ксенія Шокіна

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

22 січня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів