Релігійне питання у Діловому на Закарпатті: як пройшла перша служба після передачі храму?

Релігійне питання у Діловому на Закарпатті: як пройшла перша служба після передачі храму?
Близько сотні вірян прийшли сьогодні, 7 лютого, на службу до Свято-Успенського храму Православної церкви України в селі Діловому на Рахівщині. Це була перша служба після передачі церкви громаді ПЦУ 5 лютого. Про це Суспільному сказав настоятель громади Свято-Успенського храму ПЦУ отець Іоан.

 

Релігійний конфлікт у Діловому між Православної церквою України та УПЦ Московського патріархату тривав понад 2 роки. Односельці у судах з’ясовували, чий храм.

Що розповіли прихожани Православної церкви України

На першу літургію прийшов прихожанин Михайло Лупшак. Каже: Свято-Успенський храм ПЦУ відвідував змалку. "Був вибір, ми його зробили за українську церкву, і радий, що так сталося, що можна буде молитися у нашому храмі".

Прихожанка Свято-Успенського храму ПЦУ Любов Чок розповіла: два роки, поки тривав конфлікт, службу відвідувала у лісництві, де зробили церкву для вірян ПЦУ. "А тепер нехай йдуть другі, котрі хочуть Московського патріархату мати, бо ми не хочемо Росію тут мати, у нас незалежна Україна і нам добре".

Релігійне питання в Діловому на Закарпатті: як пройшла перша служба після передачі храмуСуспільне Закарпаття

Що кажуть віряни УПЦ Московського патріархату

Прихожани Української православної церкви Московського патріархату прийшли на службу до каплиці. Марія Кокіш у коментарі Суспільному розповіла: "Ми далі залишаємося вірними бути українській православній церкві під керівництвом Онуфрія, а не як вони кажуть, що ми Руська православна церква, такої не існує в Україні. Ми українська православна церква Московського патріархату, так як був київський патріархат, він зник і тоді з’явилася під керівництвом Кирила, але ми окрема церква і до Росії не маємо жодного відношення. Ми українська православна церква".

Рішення суду і передача церкви

5 лютого Свято-Успенський храм за рішенням суду передали громаді ПЦУ, — розповів настоятель громади. Під час передачі були присутні правоохоронці.

"5 лютого було примусове виконання суду: поліція яка забезпечила доступ до храму, щоб відкрити двері і зайти до храму і все передати майно громаді ПЦУ України села Ділового Успіння Пресвятої Богородиці", — сказав настоятель громади Свято-Успенського храму ПЦУ отець Іоан.

Поліцейські стежили за громадським порядком

Під час служби 7 лютого поруч із храмом чергували 11 правоохоронців, — каже поліцейський Денис Шимон.

"За цей час несення служби провокаційних випадків і порушень громадського порядку не було", — повідомив поліцейський.

За словами Дениса Шимона, поліцейські чергують цілодобово з 5 січня для уникнення сутичок між прихожанами УПЦ та Православної церкви України.

Суспільне Закарпаття

 

08 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів