Ректор УжНУ Володимир Смоланка: «Після вакцинації проти COVID-19 почуваюся добре»

Ректор УжНУ Володимир Смоланка: «Після вакцинації проти COVID-19 почуваюся добре»
Як повідомлялося, 4 березня ректор УжНУ Володимир Смоланка зробив щеплення від COVID-19 вакциною Covishield / AstraZeneca. Медіацентр розпитав очільника Ужгородського університету про самопочуття через день після вакцинації та його мотивацію до щеплення.

 

Володимир Смоланка каже, що відчував обов’язок вакцинуватися. І керувався не лише думками про власне здоров’я. Ректор розповідає:

– Передусім зауважу: щасливий, що пройшов вакцинацію. Я вирішив зробити щеплення після наказу МОЗ «Про внесення змін до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19». Цей наказ передбачає можливість для публічних осіб вакцинуватися невикористаними дозами препарату. Як лікар, ректор та загалом публічна особа вирішив показати своїм прикладом, що вакцинуватися потрібно. Цим ми захищаємо не лише себе, а й близьких. Допомагаємо створити колективний імунітет. Для цього потрібно мати близько 70 % імунізованих людей. Тоді ті, хто має протипокази до щеплення чи не мають антитіл із інших причин, будуть у безпеці. Тож моє рішення не лише для власного здоров’я, а й для суспільної користі.

Зі слів Володимира Смоланки, страх вакцинуватися мають зокрема й медпрацівники. Зумовлено це переважно недовірою до походження вакцини. Тож ректор пояснює:

– У людей є певні побоювання, що вакцина, вироблена в Індії, небезпечна. Але її розробила одна з найбільших у світі фармкомпаній AstraZeneca та Оксфордський університет. На мою думку, виробляти вакцини в Індії вирішили ось чому. Нині у світі попит на велику кількість вакцин. І, гадаю, вони знайшли завод в Індії, який може виробляти це швидко і масово та має всі технології для створення якісної і безпечної вакцини. До того ж є дані, що майже половина всіх медпрепаратів у світі виробляють саме в Індії. AstraZeneca гарантує якість виготовлення цієї вакцини своєю репутацією. Тому я довіряю цьому виробнику.

Після моменту вакцинації вже минуло більше доби.

– Наразі почуваюся добре, є незначний біль у м’язах. Про це попереджають перед вакцинацією і в цьому немає нічого страшного. Нам важливо створити колективний імунітет, аби уникнути складних перебігів хвороби і смертей серед наших близьких та оточення. Тож закликаю всіх студентів, викладачів, та й загалом ужгородців і закарпатців, записатися в чергу на вакцинацію через додаток «Дія», – наголошує Володимир Смоланка.

Нагадаємо також, що першим закарпатцем, який вакцинувався проти COVID-19, став лікар обласної клінічної інфекційної лікарні, асистент кафедри мікробіології, вірусології та епідеміології з курсом інфекційних хвороб Степан Карабиньош.

Ксенія Шокіна, Медіацентр УжНУ

Фото з офіційного сайту УжНУ 

 

05 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів