«Непомітно помітні»: В Ужгороді влаштували авторську онлайн-екскурсію про видатних жінок міста

«Непомітно помітні»: В Ужгороді влаштували авторську онлайн-екскурсію про видатних жінок міста
Захід організувала команда проєкту «Пізнай Ужгород» із ГО «Щасливі діти», паралельно транслюючи перебіг у прямому ефірі на каналі «Тиса Перший».

 

Коли розповідають про історію Ужгорода, то часто на слуху імена й прізвища чоловіків, які його розвивали. Томаш Ґарріґ Масарик, Адальберт Ерделі, Августин Волошин, Федір Потушняк… Безумовно, їхні внески дуже важливі. Але ж не тільки чоловіки розвивали місто. Виправити історичну несправедливість у Міжнародний день боротьби за права жінок узялася команда проєкту «Пізнай Ужгород» і канал «Тиса Перший». Провели тематичну екскурсію про видатних ужгородських жінок і транслювали її в прямому ефірі на телебаченні.

Людмила Сюзєва

Владислав Товтин

Владислав Товтин

Керівниця проєкту «Пізнай Ужгород» Людмила Сюзева пояснює:

«В Ужгороді в усі часи жили неймовірні жінки. Вони були сильними, прогресивними, професійними, впливовими, талановитими, креативними і творчими. Тому команда проєкту «Пізнай Ужгород» із ГО «Щасливі діти» вирішила організувати тематичну екскурсію. Цією онлайн-прогулянкою мені хочеться привернути увагу до цих жінок і зробити їх більш видимими для суспільства. Тому екскурсія має назву «Непомітно помітні: Жіночі обличчя історії Ужгорода». За цю назву дякуємо соціологині Маріанні Колодій».

«Непомітно помітні»: В Ужгороді влаштували авторську онлайн-екскурсію про видатних жінок міста

Павло Худіш

«Непомітно помітні»: В Ужгороді влаштували авторську онлайн-екскурсію про видатних жінок міста

Героїнь для екскурсії розділили на 4 блоки. Про жінок, які здавна змінювали Ужгород, розповів Юрій Славік, із освітянками познайомила Тетяна Літераті, про мисткинь говорив Павло Худіш, а представниці соціальної сфери – лікарки та благодійниці – ожили завдяки розповідям Владислава Товтина. Таким чином охопили періоди з XVII до початку ХХ століття.

Тетяна Літераті

Тетяна Літераті

«Про багатьох із цих жінок я писала. І пропонувала розповідати про тих, котрі заражають своїм прикладом, – пояснює Тетяна Літераті. – Приміром, одна з моїх улюблениць – Єлизавета Грабар. Вона була дружиною високопоставленого чиновника і протягом 15 років щодня годувала безкоштовними обідами до 300 школярів із бідних сімей. Вона влаштовувала різні заходи, щоб залучати кошти на ці потреби. Такі приклади мене надихають. Вважаю, що жінки мають бути активними».

Юрій Славік

Юрій Славік

Юрій Славік наголошує: «Хоч у своїй частині екскурсії я розповідаю про період 17–18 століття, але впевнений, що жінки, які впливали на розвиток міста, були і раніше. Просто ми про них не знаємо. На жаль, дуже мало говорять про вплив жінок на історію Ужгорода. Частіше акцентуємо на чоловіках. Але насправді внесок жінок також був вагомим. І про нього треба говорити. Бо без них Ужгород був би не таким».

Паралельно в студії каналу «Тиса Перший» у прямому ефірі ведучі Лариса Липкань та Данііл Самсонов спілкувалися зі впливовими жінками, які змінюють місто нині. Переглянути екскурсію можна за покликанням. У майбутньому планують створити авдіогід цим маршрутом і доповнити ним колекцію екскурсій у рамках проєкту «Пізнай Ужгород». Усі екскурсії доступні на платформі IziTravel.

Ксенія Шокіна, Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

10 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів