В Ужгороді презентували відео-виставку «Каленик Лисюк і Карпатська Україна»

В Ужгороді презентували відео-виставку «Каленик Лисюк і Карпатська Україна»
У програму урочистих відзначень днів Карпатської України на теренах Закарпаття свої корективи внесли й карантинні умови, пов’язані з поширенням коронавірусу. Принаймні заплановані масові заходи довелося перевести в дистанційний формат. Але попри все це, з’явилися й нові можливості вираження глибокої шани героям Карпатської України. Так, у Карпатському університеті імені Августина Волошина в Ужгороді запланована на ці дні виставка унікальних фотографій з приватної колекції оператора Каленика Лисюка з фондів Українського Музею-Архіву (УМА) в Клівленді (Огайо, США) переросла у вироблення відео-виставки, презентація якої пройшла 19 березня.

 

Участь у презентації взяли ректор Карпатського університету імені Августина Волошина Віктор Бедь, директор Інституту державотворення і публічного управління КаУ імені Августина Волошина й редактор Альманаху «Українське Державотворення» Маріан Токар, співвиробник відео-виставки Едуард Довбиш, голова Української асоціації студентів Віктор Понзель та інші колеги.

Реалізація просвітницького проєкту стала можливою завдяки сприяння дослідника архівних фондів української діаспори в США Олександра Дебича, котрий віднайшов та відсканував унікальні світлини у відео-виставці, а також із дозволу Українського Музею-Архіву та його директора Андрія Фединського на їх використання.

Відтак, завдяки ідеї сюжету і текстовому сценарію Маріана Токаря, а також монтажу й технічній постановці Едуарда Довбиша вийшла цікава історична фотопостановка «Каленик Лисюк і Карпатська Україна». У центрі уваги – світлини Каленика Лисюка, який навесні 1939 року з сином Петром прибув на Закарпаття, щоб відзняти проголошення Незалежності Карпатської України. Хроніка, відзнята Калеником Лисюком разом із сином Петром 1939 р., від часу проголошення незалежності Карпатської України до боїв з угорською армією, увійшла у відому стрічку режисера Василя Авраменка «Трагедія Карпатської України», яку було презентовано у США в 1940-х роках.

На жаль, тоді у боях загинув Петро Лисюк і його батько продовжив роботу над стрічкою уже після загарбання краю гортистською Угорщиною й відзняв реконструкцію подій у Карпатській Україні. До відео-виставки увійшла частина з цих фото. Крім того тут представлені й інші світлини, у тому числі з його приватного життя.

Сподіваємось, відео-виставка займе чільне місце серед інших ушанувань героїчних подій Карпатської України.

Для перегляду відео-виставки – перейдіть за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=EB6bfAdiktg

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

19 березня 2021р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів