П'ять турів до кінця чемпіонату України з футболу. За якою боротьбою спостерігати на фініші УПЛ

П'ять турів до кінця чемпіонату України з футболу. За якою боротьбою спостерігати на фініші УПЛ
Інтрига жива як у боротьбі за чемпіонство, так і в боротьбі за виліт

 

Команди української Прем'єр-ліги підходять до заключної частини розіграшу чемпіонату. Більшості із них залишилося провести п'ять матчів перед закінченням сезону, хоча деякі через перенесення повинні будуть зіграти на одну ("Зоря", "Олімпік", "Рух", "Минай") та навіть два ("Львів") поєдинки більше. Тим не менш, УПЛ підходить до фінішу, а отже будуть визначені не лише переможець і найгірша команда чемпіонату, але й учасники Прем'єр-ліги в наступному розіграші єврокубків. Суспільне Спорт розповідає про ключові інтриги перед останніми турами УПЛ.

Турнірна таблиця УПЛ (перед 22-м туром)

  1. "Динамо" - 52 очки (21 матч), +31
  2. "Шахтар" - 45 (21), +32
  3. "Зоря" - 38 (20, +21
  4. "Десна" - 36 (21), +12
  5. "Ворскла" - 34 (21), +11
  6. "Колос" - 33 (21), +8
  7. "Олександрія" - 26 (21), 0
  8. "Дніпро-1" - 25 (21), -3
  9. "Маріуполь" - 21 (21), -13
  10. "Інгулець" - 19 (21), -13
  11. "Олімпік" - 17 (20), -14
  12. "Рух" - 16 (20), -19
  13. "Львів" - 15 (19), -30
  14. "Минай" - 15 (20), -23

Що означають місця в українській Прем'єр-лізі?

  • Перше місце (чемпіон України) - пряма путіка до групового етапу Ліги чемпіонів.
  • Друге місце (віце-чемпіон) - учасник УПЛ у Лізі чемпіонів (третій раунд кваліфікації).
  • Третє місце (бронзовий призер) - учасник Ліги конференцій (третій раунд кваліфікації "нечемпіонського" шляху).
  • Четверте місце - учасник Ліги конференцій (другий раунд кваліфікацій "нечемпіонського" шляху).
  • 14-е місце - виліт до Першої ліги.

Важливо. Залежно від результату Кубка України, який визначає єдиного представника в Лізі Європи, "винагорода" за фініш на третьому та четвертому місці може бути іншою.

  • Якщо Кубок виграє команда, яке забезпечить собі місце в Лізі чемпіонів (шанси мають "Динамо" та "Зоря"), то в Лігу Європи потрапить бронзовий призер чемпіонату. А четверте та п'яте місця чемпіонату гратимуть у Лізі конференцій.
  • Якщо володарем Кубка України стане бронзовий призер (найбільші шанси має "Зоря"), то вона відправиться в Лігу Європи, а четверте та п'яте місця гратимуть у Лізі конференцій.
  • Перемога "Олександрії" чи "Агробізнесу" означатиме, що одна із команд гратиме у Лізі Європи. Таким чином, ситуація в розподілі єврокубкових місць для третьої та четвертої команд чемпіонату не зміниться.

Важливо. Єдиний представник від УПЛ в Лізі Європи стартуватиме не з групової стадії, а з раунду плей-оф.

Головні інтриги УПЛ на фініші

Боротьба за чемпіонство: "Динамо", "Шахтар", а також"Зоря"
  • Ситуація за п'ять турів до кінця: "Динамо" - 52 очки (21 матч), "Шахтар" - 45 (21), "Зоря" - 38 (20).

Майже напевне долю чемпіонства України визначить боротьба між "Динамо" та "Шахтарем". "Зоря" перебуває на відстані у 14 очок від киян, і навіть з грою у запасі повинна розраховувати на те, щоб "Динамо" не набрало більше трьох очок у п'яти матчах!

Більше того, доля чемпіонства може визначитися вже у наступній очній зустрічі між "Шахтарем" та "Динамо" (субота, 17 квітня). Якщо кияни переможуть "Гірників", то майже гарантують собі перемогу в чемпіонаті - перевага складатиме 10 очок за чотири тури до кінця сезону.

Сприятиме відродженню інтриги лише перемога "Шахтаря" над "Динамо". У такому випадку відстань "Гірників" від киян скоротиться до чотирьох очок. А на "Динамо" попереду очікують два матчі проти команд із топ-6 - "Ворскли" та "Колоса".

П'ять турів до кінця чемпіонату України з футболу. За якою боротьбою спостерігати на фініші УПЛ

Що потрібно зробити "Динамо", аби стати чемпіоном: набрати 9 очок в останніх п'яти турах.

Боротьба за Лігу чемпіонів: "Динамо", "Шахтар", "Зоря"
  • Ситуація за п'ять турів до кінця: "Динамо" - 52 очки (21 матч), "Шахтар" - 45 (21), "Зоря" - 38 (20), "Десна" - 36 (21), "Ворскла" - 34 (21), "Колос" - 33 (21).

"Зоря" - єдина команда, яка все ще має більш ніж теоретичні шанси на боротьбу з "Шахтарем" за друге місце (якщо не враховувати "Динамо" і можливого падіння з першого місця). Луганці відстають від "Гірників" на сім очок, однак мають одну гру в запасі - проти "Олімпіка".

Фактично, відставання "Зорі" від "Шахтаря" може складати чотири очки при однаковій кількості матчів. Але це означає, що "Гірники" мають втратити очки мінімум двічі в останніх п'яти турах (а "Зоря" виграти усі матчі) для боротьби за друге місце.

Єдина перевага луганців над "Гірниками" - очні зустрічі: "Зоря" не програвала "Шахтареві" у сезоні 2020/21 (2:2, 1:0).

І не забуваймо про "Динамо", яке теоретично може втратити перше місце і фінішувати на другій позиції. Від киян "Зоря" відстає на 14 очок (з одним матчем у запасі).

Боротьба за єврокубкові місця: "Зоря", "Десна", "Ворскла", "Колос", а також "Олександрія", "Дніпро-1"
  • Ситуація за п'ять турів до кінця: "Зоря" - 38 (20), "Десна" - 36 (21), "Ворскла" - 34 (21), "Колос" - 33 (21), "Олександрія" - 26 (21), "Дніпро-1" 25 (21).

"Динамо" точно не опуститься нижче третього місця, навіть якщо програє усі матчі. "Шахтар", скоріше за все, навіть за найгірших прогнозів теж не втратить позицію у топ-3.

Основна боротьба за третє-четверте місця буде зосереджена між чотирма командами: "Зоря", "Десна", "Ворскла" та "Колос". "Олександрія" та "Дніпро-1" мають лише теоретичні шанси: їх відстань від четвертого місця складає 10 -11 очок відповідно, а від п'ятого - 7-8.

Найскладніший календар заключного відрізку сезону у "Ворскли". На полтавців очікує гра проти "Динамо", а також поєдинки проти всіх конкурентів - "Зорі", "Колоса" та "Десни".

Щодо інших поєдинків, то між собою також зіграють "Десна" та "Колос". Ковалівці в останньому турі також зіграють із "Динамо". Решта матчів вищезазначених команд проходитиме проти суперників, що посідають сьоме та нижче місця.

Боротьба за збереження прописки: "Олександрія", "Дніпро-1", "Маріуполь", "Інгулець", "Олімпік", "Рух", "Львів", "Минай"
  • Ситуація за п'ять турів до кінця: "Маріуполь" - 21 (21), "Інгулець" - 19 (21), "Олімпік" - 17 (20), "Рух" - 16 (20), "Львів" - 15 (19), "Минай" - 15 (20)

Головну боротьбу за збереження прописки майже напевне будуть вести п'ять команд - "Інгулець", "Олімпік", "Рух", Львів" та "Минай". Перевага "Інгульця" над "Минаєм" складає лише чотири очки. Теоретично у цій боротьбі може опинитися і "Маріуполь".

Найскладніший календар саме у "Миная", який іде на останньому місці. Команда з Ужгорода зіграє перенесений матч проти "Львова", а усі інші поєдинки - проти команд з верхньої частини таблиці.

Найбільше очних поєдинків у "Львова" - проти "Руха", "Миная" (обидва - перенесені), "Олімпіка" та "Інгульця".

Суспільне Закарпаття

 

17 квітня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів