Вишиванки, витинанки, намиста: в ужгородському музеї-скансені відкрилась виставка

Вишиванки, витинанки, намиста: в ужгородському музеї-скансені відкрилась виставка
Виставку робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва до 30-річчя Незалежності України відкрили 18 серпня в Ужгороді. Її презентували в обласному музеї народної архітектури та побуту. Директор скансену Василь Коцан розповів Суспільному: представили майже 200 робіт закарпатських майстрів.

 

Роботи для виставки "Тобі, Україно моя" надіслали 22 майстри. Серед них зокрема вишивальниця з Іршави Ільяна Войнарович. Жінка 45 років займається вишивкою. На цій виставці представила свої сорочки та весільні рушники.

"Я перебрала свій досвід від своєї мами. Вона завжди ткала і вишивала, — розповіла майстриня. — Я відновлюю старовинні рушники Іршавщини. У мене гамма веселих кольорів: зелений — то життя, синій — щастя, жовтий — сонце. На узорах – знак води, знак сонця і знак землі. Це у мене сорочка як оберіг".

Крім вишиваних сорочок, рушників та скатертин, серед експонатів — різьблені з дерева вибори, витинанки, гончарні вироби, намиста з бісеру.

"Тут представлені роботи практично з усіх районів Закарпатської області, — розповіла організаторка виставки Наталія Стегура. — Хотіли висвітлити зокрема етнічні групи: лемків, бойків, гуцулів. Також у нас є меншини: румунське та угорське мистецтво представлене".

Директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан розказав: таку виставку до Дня Незалежності проводять уже вдванадцяте.

"Виставка є чудовим елементом показу різнобарв’я. Кожен район, кожен куточок Закарпаття, навіть того чи іншого району відрізняється чимось своїм, чимось унікальним в орнаментиці, у різьбі по дереву, у гончарстві. Все це говорить про те, що Закарпаття – Сріберна земля, має своїх талантів і безпосередньо нашим завданням є якраз показати і донести до загалу творчість цих людей", — сказав Василь Коцан.

Оглянути експозицію в музеї народної архітектури та побуту можна впродовж двох тижнів.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

19 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів