В Україні презентували віртуальний музей гастрономічної спадщини Закарпаття

Презентація відбулася в Укрінформі на «круглому столі», організованому ГО «Імаго культури».
Як зазначила доцент кафедри географії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка, експерт проєкту «Віртуальний музей гастрономічної спадщини «Вітрина Закарпаття» Олена Мотузенко, він покликаний навчити місцеві громади популяризувати локальні традиції приготування і?жі та використовувати їх як один із важливих інструментів для забезпечення сталого гастрономічного туризму.
«Гастрономічна спадщина, традиція вжитку продукту і спосіб його виробництва є елементом нематеріальної культурної спадщини. Це – дієвий інструмент для того, щоб місцевим територіальним громадам у межах сільських територій, малих міст просувати свої регіони як потенційні туристичні напрямки. Виробництво пов’язано з традиційними видами діяльності, як-от практики лісового господарства, рослинництва, тваринництва, риболовлі, які можуть сприяти збереженню та валоризації традиційних харчових продуктів і бути інструментом і запорукою збереження біологічного розмаїття», – сказала Мотузенко.
Експерт проєкту, заступниця директора КУ «Агенція розвитку Ужгорода» Таїсія Симочко зауважила, що в основу проєкту покладено бачення можливостей для інноваційного збереження і промоції національної гастрономії та багатства смаків мультикультурного Закарпаття. Дослідники відшукали в експедиціях старовинні страви та носіїв їхнього традиційного приготування, описали ці страви та оцифрували для Віртуального музею.
«Важливою метою було поєднання на одній платформі максимальної кількості корисної інформації про їжу та створення єдиних підходів в описі гастрономічної спадщини. Ми показуємо громади, в яких були ідентифіковані ті чи інші елементи гастрономічної спадщини, й у такий спосіб популяризуємо громади через їжу та їжу через громади», – наголосила Симочко.
Зібрану авторами дослідження інформацію оцифровано для подання рецептури тієї чи іншої традиційної страви за так званою блок-схемою, про переваги якої розповіла керівник кафедри клініко-лабораторної діагностики УжНУ, експерт проєкту «Віртуальний музей «Вітрина Закарпаття» Надія Бойко.
«По-перше, це легка відтворюваність процесу приготування. По-друге, його повна візуалізація. По-третє, чітко зазначаються унікальні характеристики процесу приготування, оскільки традиційні страви мають відповідати певним вимогам – як національним, так і європейським, – для того щоб гарантовано і документовано, на доказовій базі віднести ту чи іншу страву до традиційних», – пояснила Бойко.
Проєкт «Віртуальний музей гастрономічної спадщини «Вітрина Закарпаття» реалізується за підтримки Українського культурного фонду за програмою «Інноваційний культурний продукт». Він покликаний зберегти обрядові традиції приготування їжі різних етнічних груп і популяризувати гастрономічний туризм.
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- Наталя Зотова, репортерка, волонтерка, чиновниця, військова: "Два місяці на стабілізаційному пункті - найпотужніше, що сталося зі мною в житті"
- АТО, “Азов”, 11,5 місяців полону і повернення на службу. Історія бойової медикині, ужгородки Галини Зайцевої
- Реставрував найстаріший орган України: як закарпатець Шандор Шрайнер понад 15 років обслуговує музичні інструменти
- «Смак Ужгорода»: кулінарні картки з рецептами страв, які зможе приготувати кожен
- У Ставного є план. І не один. Як жити під час війни у селі і бачити перспективи
- «Я цілу ніч пробув у окопі з двома росіянами, котрі взяли мене в полон. Але вранці вийшов звідти до своїх, а вони залишилися назавжди…» Історія бійця 128-ї бригади
- "Дивлюсь на них і розумію, що все зробив правильно". Історія закарпатця, який став опікуном для трьох дітей
- «Я виріс тут, знаю всі місця з дитинства, тут живуть мої рідні – це моя земля. Тому мені є за що воювати…» Історія бійця 128-ї бригади Дмитра
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у травні 1925-го
- Фільм закарпатця Дмитра Грешка “Дівіа” змагатиметься за Кришталевий глобус
- Розвідник "Азіат". Загиблий Герой із Ужгорода, головний сержант Віктор Кущик нагороджений трьома орденами "За мужність"
- «Я й від ФПВ тікав на швидкості 120 кілометрів, й під скиди потрапляв, і на протитанковій міні підривався… Але далі їжджу й ніколи не панікую!» Історія бійця 128-ї бригади Анатолія
- «На позиції мені не потрібен боєць, котрий нічого не боїться, бо він перший загине. І боягуз не потрібен…» Історія бійця 128 бригади Анатолія
- Пекар, який став мінометником. Історія бійця 156-ї окремої механізованої бригади з позивним «Мадяр»
- Заради доньки: історія прикордонника Олександра Товта
- «Я захищаю свою сім’ю, щоб жодна падла не прийшла й не сказала, що мій будинок уже його…» Історія бійця 128-ї бригади Михайла
- Закарпатська міфологія на картах таро: як художниця з Ужгорода популяризує український фольклор за кордоном
- Гідні умови праці й зарплата, як у сусідів із ЄС: підготувати й утримати фахівців
- «Хочу знову підіймати український прапор на змаганнях — як в Україні, так і за її межами». Боєць стрілецького батальйону поліціії на псевдо Слон
- "Синевирське диво" під час війни. Як правильно зробити бізнес на вівцях, а репутацію - на ефективному керівництві
До цієї новини немає коментарів