Електронна прописка замість штампа у паспорті: як це працюватиме

Електронна прописка замість штампа у паспорті: як це працюватиме
Паперова прописка в Україні може піти у минуле, оскільки уряд запроваджує електронну реєстрацію громадян. Це означає, що штамп у паспорті про реєстрацію людини за певною адресою буде неактуальним.

 

Закон "Про надання електронних публічних послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" - починає діяти з 1 грудня.

Спочатку тестування системи запустять на порталі "Дія", а вже за кілька тижнів послуга буде доступною і в додатку на смартфонах, пояснили ВВС News Україна в мінцифри.

Перехід на електронну "прописку" буде добровільним і має багато передумов, але експерти кажуть, що ідеться про вагомий крок у подоланні бюрократичних обмежень навколо реєстрації.

Однак чи захоче нею скористатися більшість українців і що може стати на заваді?

Найпопулярніша послуга

Реєстрація особи, за даними міністерства цифрової трансформації, одна із найпопулярніших державних послуг в Україні. Але сама процедура забюрократизована і непроста.

Як каже міністр Михайло Федоров, головна мета - зробити прописку декларативною, "відв'язати її від багатьох життєвих ситуацій, де вона не потрібна".

З електронною пропискою, незалежно від місця проживання, можна буде звертатися за призначенням та отриманням пенсій, допомоги на дитину, реєструватися як ФОП, а не збирати довідки і стояти у чергах у державні установи.

Мінцифри також каже, що з електронною реєстрацією тим, хто стоїть на обліку у військкоматі, не буде потреби звертатися туди у разі зміни місця проживання.

Як це працюватиме

 

Електронну прописку можна буде отримати, маючи застосунок "Дія". Або ж зареєструвати свій профіль на порталі "Дія" з комп'ютера. Аналогічно тому, як генерують ковід-сертифікат без смартфона.

Спочатку систему запускають на порталі, а з середини грудня - і в застосунку на смартфонах.

Фактично, ідеться про додаткову послугу, яку може отримати кожен охочий.

Але ніхто не зобов'язує до цього людину. Як і раніше, можна звертатися до центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Той, хто хоче мати електронну прописку, має зайти на портал "Дія" чи застосунок на смартфоні, у списку послуг обрати зміну реєстрації проживання і заповнити декларацію. Це займе 10-15 хвилин, кажуть у мінцифри.

Прописатись у власній квартирі можна буде автоматично, оскільки після авторизації у "Дії" підтягнуться дані з інших реєстрів про нерухомість.

Якщо ж особа хоче прописатися в помешканні іншої людини, то власнику прийде сповіщення про це. Ви зможете ввести адресу - і власник квартири має підтвердити згоду електронним підписом на порталі "Дія" чи в застосунку на смартфоні.

Наприклад, це допоможе уникнути ситуації, коли власник, який здає квартиру в оренду, має особисто засвідчувати, що він згоден когось прописати, але у цей час перебуває за кордоном чи в іншому регіоні України.

Перешкоди і темпи

 

Міністерство цифрової трансформації сподівається, що електронна реєстрація стане звичною для всіх. Але виникає багато питань щодо того, як буде насправді.

Значна частина українців не користується смартфонами та інтернетом. І багато людей старшого віку навряд чи ходитимуть на портал "Дії".

Зараз 1,5 млн українців віком старше 55 років користуються "Дією" із загальної кількості у 11 мільйонів.

Окрім того, багато залежатиме від швидкості наповнення електронних реєстрів в областях.

Раніше міністр Федоров казав, що є проблема відсутності взаємодії даних реєстрів територіальних громад між собою та єдиним державним демографічним реєстром. І загальна кількість реєстрів у країні становила понад сім тисяч, більшість з яких до останнього часу обмінювались даними за допомогою паперових документів.

Але зараз, як твердять розробники, більшість з них вдалось відцифрувати і налагодити взаємодію, а відтак і масштабувати електронну прописку на всю країну.

Мінцифри повідомляла, що у 2021 році пілотні проєкти з електронної реєстрації діяли у семи містах.

В більшості регіонів вони запускатимуться поступово, залежно від швидкості наповнення реєстрів територіальних громад.

Окрім того, для реєстрації потрібно, щоб житло було внесене в реєстри нерухомого майна, а це зробили далеко не всі власники, попри простійні заклики уряду і правоохоронних органів про те, що це убезпечує майно від шахрайств.

Недовіра і незахищеність

Правозахисники визнають важливість запровадження електронної реєстрації, але наголошують на тому, що влада не наважується скасувати реєстрацію взагалі.

"Ми можемо говорити про процедурний прогрес. Це ще один крок у спрощенні адміністрування послуг після того, як були створені центри надання адміністративних послуг - ЦНАПи, де в цивілізованих умовах особа може отримати всі послуги", - каже експерт центру громадянських свобод Володимир Яворський у коментарі ВВС News Україна.

"Але суть лишається тією самою, що і десятиліття тому - без реєстрації людина багато чого не може зробити", - наголошує правозахисник.

Окрім того, чимало людей з обережністю ставляться до потрапляння їхньої персональної інформації у бази даних. Нещодавно стало відомо про створення фейкових копій застосунку "Дія", в якому можна було створювати будь-які підробні документи.

Ці фейкові копії були схожі на "Дію", але, звісно, не мали доступу до державних реєстрів.

Водночас міністр цифрової трансформації Михайло Федоров каже, що на сьогодні кожен третій українець живе не за місцем своєї реєстрації, а мільйон українців взагалі її не мають.

"Я думаю, ми побачимо цікаву картину - як і де насправді проживають люди в Україні", - оптимістично заявляв він про наслідки запровадження електронної прописки.

BBC.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

30 листопада 2021р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів