Етнографічний музей у селі Лубня – одна із родзинок Ужанського національного природного парку

Етнографічний музей у селі Лубня – одна із родзинок Ужанського національного природного парку
Етнографічний музей у селі Лубня - одна із родзинок Ужанського національного природного парку. Особливість цього музею полягає в тому, що всі його експонати - зібрані з любов'ю і ентузіазмом - походять виключно з с. Лубня, яке зберегло ознаки давнього бойківського села.

 

“Я є з Лубні, мій чоловік з нашого села, тут більшість експонатів нашої сім'ї - говорить завідувачка сільського клубу Тетяна Каганець. Я собі думала: “важливо, щоб ці речі не пропали, я відкрию тут куточок для них”, а помалу-помалу куточок почав наповнюватися, речі почали приносити мешканці села”, - розповідає п. Тетяна.

Сьогодні в музеї - близько пів тисячі експонатів. Крім предметів побуту, вишитого одягу та рушників минулого сторіччя - уламки зброї, знайденої неподалік села з часів Першої та Другої світових війн, ікона, врятована з українського храму під час операції “Вісла”, майже сторічний шкільний портфель, плетений із лози, тощо. Приміщення в сільському клубі вже замале для зібраних експонатів.

“Туристи в захваті від музею”, - кажуть в Ужанському національному природному парку.

Зібрані експонати та приміщення, у якому вони знаходяться, потребують підтримки та ремонту. Музей поки працює на ентузіазмі. Без бюджетного фінансування він не має постійних працівників. Щоб оглянути експонати, потрібно знайти помешкання п. Тетяни в селі та попросити відчинити музей. “Залишати на дверях мій номер телефону не має сенсу - адже, тут однаково немає зв'язку”, - пояснює п. Тетяна. Вона сподівається, що про село колись-таки згадає влада: що тут зроблять дорогу, з'явиться інтернет та мобільний зв'язок, а мальовничі туристичні маршрути поблизу Лубні врешті отримають популярність, якої вони варті.

Ентузіазм та любов до своєї місцевої культури надихає. Упорядниця музею зізнається - не раз їй пропонували чималі суми за зібрані старовинні речі, втім, продавати зібрану історію вона не погоджується. П. Тетяна вірить у соціальну та культурну цінність колекції для жителів свого села і туристів.

Сподіваємося, на музей звернуть більшу увагу: як обласний відділ культури, так і Ставненська ОТГ.

Дунайсько-Карпатська Програма / Danube-Carpathian Programme

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів