Смертельні пожежі на Закарпатті: які основні причини та що робити у випадку загоряння

Смертельні пожежі на Закарпатті: які основні причини та що робити у випадку загоряння
Три смертельні пожежі сталися упродовж грудня на Закарпатті. Такі дані Суспільному повідомила речниця ДСНС на Закарпатті Наталія Батир. Основні причини загоряння – короткі замикання електромереж та порушення експлуатації пічного опалення. Як запобігти пожежі та що робити у випадку вогню у будинку чи квартирі – про це у ефірі програми "Сьогодні. Головне" розповів начальник відділу пожежної безпеки Управління ДСНС на Закарпатті Роман Баб'як.

 

За словами Романа Баб'яка, причини смертельних пожеж, які сталися упродовж грудня на Закарпатті, це – коротке замикання електромережі, порушення правил експлуатації пічного опалення та необережне поводження з вогнем під час куріння.

"Ось ці три причини і є основними під час виникнення пожеж на Закарпатті. Сама кількість пожеж у порівнянні з минулим роком не збільшилася. Вона знаходиться на тому ж рівні. Однак, зараз починається опалювальний сезон, буде виникати багато пожеж. Наприклад, з початку осінньо-зимового періоду вже сталося 420 пожеж, на яких загинуло 17 людей, та травмовано 6 людей. Це з першого вересня 2021 року. Такі дані станом на 13 грудня 2021 року", – розповів Роман Баб'як.

У групі ризику – пенсіонери та малозабезпечені громадяни

Начальник відділу пожежної безпеки ДСНС області розповів, що рятувальники проводять інформаційну кампанію, для запобігання пожежам.

"Минулого тижня ми проводили інформаційно-роз’яснювальну роботу у Полянській територіальній громаді. Ми беремо списки громадян, які входять у групу ризику, а це пенсіонери та малозабезпечені сім'ї, роз’яснюємо їм правила поводження з вогнем, опалювальними приладами. Також відвідуємо школи, лікарні. У окремих оселях малозабезпечених сімей встановлюємо димові сповіщувачі, встановлюємо металеві листи перед пічками, аби іскри не випадали на підлогу. Такі рейди дієві, вони працюють. Людина поспілкувавшись із рятувальником вже зробить певні висновки", – розповів Роман Баб'як.

Створення в регіонах підрозділів місцевої пожежної охорони

За словами начальника відділу пожежної безпеки ДСНС області, на Закарпатті необхідно створити 35 пожежно-рятувальних підрозділів.

"Така кількість пов’язана з тим, що пожежний автомобіль повинен проїхати по сільській місцевості на місце пожежі максимум за десять хвилин, у межах міста – так само. Зараз на Закарпатті 16 місцевих пожежно-рятувальних підрозділів та два добровільні такі підрозділи", – каже Роман Баб'як.

Що робити у випадку виникнення пожежі

За словами Романа Баб'яка, якщо пожежа застала вас у приміщенні, а можливості загасити вогонь немає, першочергово потрібно думати про можливість безпечно покинути будівлю.

"Потрібно рухатися повзки, щоб знаходитися під курявою диму. Не потрібно одразу відкривати двері, перед цим треба перевірити зовнішньою стороною долоні, чи вони гарячі. Якщо ручка дверей холодна – їх можна відкривати і швидко виходити, закривши за собою двері. Якщо ні – то не варто виходити, адже на іншій стороні вогонь. Додатково краще, одягом або рушниками, закласти щілини під дверима, щоб через них не проходив дим", – каже Роман Баб'як.

Він повідомив, що варіантом виходу із пожежі, є можливість прохання про допомогу через вікно будинку. У багатоповерхівках теж є окремі правила поведінки під час пожежі.

"У багатоповерхівках заборонено рухатися вниз, якщо пожежа внизу. Треба піднятися нагору, на вищі поверхи, аби на свіжому повітрі ви могли дихати та чекати на допомогу. Безперечно, під час пожежі не треба користуватися ліфтом. Це важливо знати не тільки дорослим, а й дітям, щоб вони у випадку пожежі не ховалися у шафах чи під ліжком, адже у такому разі пожежники можуть їх не знайти", – каже Роман Баб'як.

Він розповів, що у випадку займання електрообладнання варто у першу чергу вимкнути його з електромережі.

"Не можна їх гасити водою у будь-якому випадку. Для цього є порошкові вогнегасники", – каже рятувальник.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

15 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів