На Закарпатті підприємство "Акваресурс-1" модернізувало обладнання ГЕС, яке не міняли 65 років

На Закарпатті підприємство "Акваресурс-1" модернізувало обладнання ГЕС, яке не міняли 65 років
На Теребле-Ріцькій гідроелектростанції провели заміну та модернізацію обладнання. Воно працювало ще з моменту заснування ГЕС понад – 65 років. Про це розповів директор підприємства "Акваресурс-1" Олег Ігнатко.

 

Підприємство провело заміну затворів донного водовипуску греблі Теребле-Ріцької гідроелектростанції, замінило системи регулювання гідроагрегатів, системи управління, а також встановило нові передтурбінні затвори австрійського виробництва.

На електростанції, за словами Ігнатка, подібної модернізації не було з моменту заснування самої ГЕС у 1956 році. Усі роботи з модернізації та заміни обладнання виконали протягом 2021 року. Заміна цього обладнання позитивно позначиться на подальшій надійній та безпечній експлуатації станції.

Теребле-Ріцька гідроелектростанція – це унікальний об'єкт, аналогів якому в Україні немає. Станція розташована у Хустському районі Закарпатської області, її потужність – 27 мегаватів, а середньорічне виробництво – 133 мільйони кіловат-годин.

Унікальні природні умови району будівництва станції дозволили здійснити незвичайне інженерне рішення. Річки Теребля та Ріка розташовані майже паралельно, але на різних за висотою рівнях з різницею у 200 метрів. Ця особливість дає ГЕС можливість скористатися цим натуральним перепадом: вода з басейну Теребля скидається в басейн Ріки, що значно підвищує потужність водного потоку. Між річками споруджено дериваційний тунель довжиною 3,7 кілометра, яким води річки Тереблі через ГЕС потрапляють у річку Ріка.

 

31 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів