Закарпатець показав кращий результат України в історії у чоловічому даунгілі на Олімпіаді-2022

Закарпатець показав кращий результат України в історії у чоловічому даунгілі на Олімпіаді-2022
Уперше українець фінішував у топ-40.

 

Україна показала найкращий результат в історії у чоловічому швидкісному списку (даунгілі) на Олімпійських іграх. Підкорилося це досягнення 28-річному гірськолижнику Івану Ковбаснюку.

Змагання з даунгілу на Олімпіаді в Пекіні мали розпочатися ще у перший змагальний день. Проте через погодні умови змагання перенесли, а фінал чоловічого даунгілу мав відбутися одночасно з кваліфікацією у слалом-гіганті.

Фінал у чоловічому даунгілі визначив першого олімпійського чемпіона Пекіна у гірськолижному спорті. А також допоміг українцеві Ковбаснюку стати володарем найкращого результату в історії.

Як пройшов фінал у чоловічому швидкісному спуску?

У фіналі чоловічого даунгілу виступали 43 гірськолижники. Серед них і Ковбаснюк, який вдруге поспіль змагався на Олімпіаді у цьому виді спорту (у Пхьончхані українець посів 49-е місце).

До Олімпіади-2022 українцям лише три рази вдавалося фінішувати у чоловічому даунгілі. До Ковбаснюка показував результат у швидкісному спуску на Зимових Олімпіадах лише Микола Скрябін - на Іграх у 1998 та 2002 роках.

Ковбаснюк зміг фінішувати у чоловічому даунгілі. Причому суттєво покращив результат, який належав Скрябіну.

На фініші український гірськолижник показав час 1:48.09 хвилин, відставши на 5.40 секунд від олімпійського чемпіона швейцарця Беата Фойца. Срібні та бронзові медалі Олімпіади у Пекіні здобули француз Жоан Кларе та австрієць Маттіас Майєр.

Гірськолижний спорт. Швидкісний спуск (чоловіки)

  1. Беат Фойц (Швейцарія) - 1:42.69
  2. Жоан Кларе (Франція) +0.10
  3. Маттіас Майєр (Австрія) +0.16

Таким чином, Ковбаснюк став першим українцем, що фінішував у топ-40 у чоловічому швидкісному спуску на Зимових Олімпіадах. Результат Скрябіна він покращив на 14 позицій.

Усі результати українців у чоловічому даунгілі

  • Олімпіада-1998: Микола Скрябін - 49-е місце
  • Олімпіада-2002: Микола Скрябін - 47-е місце
  • Олімпіада-2018: Іван Ковбаснюк - 49-е місце
  • Олімпіада-2022: Іван Ковбаснюк - 33-е місце

Що сказав Іван Ковбаснюк після виступу у фіналі?

В ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт український гірськолижник наголосив, що перебуває під враженнями від підсумкового результату. Ковбаснюк розповів, яким чином проходила підготовка до виступу в Пекіні, а також як оцінює саму Олімпіаду-2022 для себе.

  • Про виступ у швидкісному спуску

"Класні враження, незважаючи на мої невдачі на тренуванні. Хвилювався, під час другого заїзду я впав, у мене ще до цього часу болять м'язи. Але у цілому я задоволений. Хотів максимально зосередитися на своєму спокої і дати хороший результат. Був спокійний, але не зміг показати той результат, якого хотів. Траса тут досить важка, немає з чим порівняти. На попередніх Олімпійських іграх вона була на 60% легша, аніж ця".

  • Про погодні умови в Пекіні

"Погода сьогодні супер, вітру немає. Єдиний мінус - дуже тепло, у мене пітніють окуляри, нічого не видно. Це ще через те, що я тільки-но фінішував і засмучений. Але все нормально, попереду ще п'ять дисциплін, і у мене є можливість себе проявити".

  • Про подальші старти та саму Олімпіаду-2022

"Завтра супергігант, сьогодні у мене мав бути вихідний, але через те, що перенесли вчорашній старт на сьогодні, то не буде. Але нічого, не вперше так. Все вийде. Мені на цих Олімпійських іграх легше, незважаючи на те, наскільки важко з цими тестами і організацію. Усе добре".

Хто такий Іван Ковбаснюк

  • 28-річний український гірськолижник, представник Закарпатської області.
  • Для Ковбаснюка Олімпіада-2022 - друга у кар'єрі. У 2018 році він виступав на Іграх у Пхьончхану, показавши найкращий результат саме у швидкісному спуску - 49-е місце.
  • Ковбаснюк - учасник п'ятьох чемпіонатів світу з гірськолижного спорту. Найкращий результат українець показав на останньому чемпіонаті світу у 2021 році - 30-е місце у слаломі.
  • У сезоні 2021/22 найкращим результатом Ковбаснюка на рівні Кубка Європи є 59-е місце у даунгілі.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

07 лютого 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів