В Ужгороді відзначили Міжнародний день музеїв: провели майстер-класи та виставки

В Ужгороді відзначили Міжнародний день музеїв: провели майстер-класи та виставки
Майстер-класи, виставки картин та виробів народної творчості, а також квест — так 18 травня відзначили Міжнародний день музеїв в Ужгородському скансені. Як повідомив Суспільному директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан, вхід для всіх охочих був вільний.

 

У музеї відвідувачам показали вишивку, прикраси, посуд та роботи закарпатських майстрів і майстринь.

Відзначення Міжнародного дня музеїв у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту почали з відкриття виставки "Різьбярське мистецтво Закарпаття". Представили тут роботи майстрів Закарпатської області. Подивитися на експонати виставки з дочкою прийшла вимушена переселенка з Чернігова Марія. "Мене дуже вразив стіл. Мені здається, що це дуже делікатна ювелірна робота. Взагалі все дуже гарне, чудове. Цікаво дуже, дуже цікаво, хоч я не дуже розуміюся в цьому, але мені цікаво", — каже відвідувачка.

На території Ужгородського скансену для відвідувачів провели майстер-класи. Виготовляти прикраси з бісеру охочих вчила майстриня Марія Купарь. "Я готую основу, починаю роботу, далі пояснюю, як закріпити нитку, як починати, скільки бісеринок треба брати, скільки ниток треба нанизати. Словом, усе пояснюю усно, а далі показую на практиці", — розповіла майстриня.

Неподалік майстер-клас з розпису проводила майстриня Ізабелла Іванова: "Малюємо ми акрилом. Можна обрати будь-який малюнок. Це може бути закарпатський розпис, деякі декоративні орнаменти та будь-які квіти. Треба трішки допомагати, але все виходить, а я просто допомагаю зробити те, що люди придумали. Займає це пів години. Готовий виріб люди можуть забрати з собою".

4-річний Петро взяв участь у майстер-класі з гончарства. Хлопчик зробив тарілочку: "Треба глину так розтягувати, зробити дірочку, потім розтягувати, потім ще трішки розтягувати і все, і ще на сонечко покласти, а потім у піч".

Вхід до музею був вільний. Працівники проводили екскурсії для відвідувачів, а також розповідали про походження хатин Ужгородського скансену.

Оксана Коцур відвідувачка каже: "Я була тут багато разів. Це взагалі моє місце сили, бо я місцева. Якщо маю вільну хвилинку й сприятлива погода, то я завжди сюди приходжу пройтися, подивитися. Завжди щось нове для себе знаходжу, на що раніше не звертала уваги. Усім рекомендую приходити. Добре, що є такі дні музеїв, коли є вільний доступ, коли людей закликають до цього, коли є можливість поринути в цю імітацію селища, бо тут не одна хатинка, а таке місце проживання для багатьох людей з різних регіонів, тому тут круто".

У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту підготували також презентацію книги про мистецтво та квест для дітей, — каже директор Василь Коцан. "Дві такі тематичні презентації. Це є презентація книги "Колекція ікон Закарпатського музею народної архітектури та побуту". Цю книгу-альбом ми випустили в рамках міжнародного грантового проєкту, який спільно організовуємо з колегами-музейниками міста Сату-Маре (Румунія) та міста Свидник (Словаччина). Ще презентація арт-терапії орнаментикою. Для дітей підготовлено квестові екскурсії. Відвідувачам будуть пропонуватися виставкові зали нашого музею, виставки, експозиція просто неба, а також благодійні виставки, які проводяться в нашому музеї, де кожен охочий має змогу долучитися й таким чином допомогти Збройним Силам України", — каже директор.

Відвідати Ужгородський скансен охочі могли з 9 до 17 години, а взяти участь у майстер-класах — з 12 до 16 години.

 

19 травня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів