Ужгородські волонтери черпають нові сили на майстер-класах із малювання

Ужгородські волонтери черпають нові сили на майстер-класах із малювання
На ці заняття записуються з осторогою і невпевненістю у собі, а йдуть повними сил, гарного настрою та ще й із власноруч намальованою картиною. Мова про творчі майстер-класи, що їх влаштовують для волонтерів у рамках проєкту «Турбота: для тих, які тримають тил».

 

Спочатку питання про те, що будуть малювати, спантеличує і першими в голову приходять банальні ідеї про квіточки, сонечко й хмарки. Але щойно учасники вислуховують короткий інструктаж від художниці Ольги Ладижець і беруть до рук пензля, на полотнах починають розростатися ідеї. Передусім малюють тло. Чим воно цікавіше, каже художниця, тим кращою вийде картина й тим простіше буде її заповнити.

Здавалося б: просто фарби, просто пензель, просто природа — нічого надзвичайного, але чомусь це допомагає покращити емоційний стан. Ольга Ладижець пояснює:

«Психологи не дарма часто звертаються по допомогу до художників та використовують арт-терапію як помічний прийом. Бо коли людина малює, відкриваються її потаємні ресурси. Дуже багато наших вмінь, талантів, потенціалу заховані за комплексами про нібито невміння щось робити. Але це всього-на-всього фарба. І вам можна все. Подивіться на дітей: їм байдуже, хто що скаже — вони творять так, як у них виходить, як відчувають, як їм подобається. Згадайте: ми всі родом із дитинства і всім нам потрібно час від часу повертатися до свого дитячого начала. Дорослі мають мало хобі й зазвичай відпочивають із алкоголем і розмовами, а до своїх глибинних бажань та відчуттів не звертаються. Тому в такій арт-терапії часто видно страхи, характер, настрій за рахунок мазків, кольору, тем, розміщення предметів. І всі, хто приходить на наші заняття — готові працювати над собою, над своїм станом і допомагати собі».

Учасниці майстер-класу зізнаються: не вірили, що вийде щось путнє намалювати й тим паче ніколи не міркували над тим, що малюнок так відображає їхню підсвідомість.

Сестри Анжела і Мальвіна — волонтерки «Сили Ужгорода», ініціативи, яка першою приймала й пропускала через себе біль людей, які десятками потягів цілодобово прибували на ужгородський вокзал. Востаннє жінки брали до рук фарби і пензля у школі, але відчувають, що це емоційне розвантаження допомагає почерпнути нові сили й відволіктися від війни.

«Емоції від волонтерства, коли людина щиро дякує за нашу допомогу і плаче, не купиш ні за які кошти. І волонтерство — це певною мірою здоровий егоїзм, бо всі ми хоч і багато віддаємо, але й отримуємо від цього багато. Проте і наш ресурс не безкінечний, його потрібно поповнювати і такий майстер-клас на свіжому повітрі — гарний варіант, щоб розвіятися», — розповідає Анжела.

Щоб долучитися до творчих майстер-класів та інших ініціатив у рамках проєкту, зареєструйтеся. Кількість місць обмежена.

?     психологічні групи

?     плейбек-театр

?     кераміка та малювання

?     індивідуальні сесії з психологинею Людмилою Балецькою (для запису писати в месенджер)

?     індивідуальні сесії з психологинею Маріанною Мигаль (для запису писати у месенджер або на Вайбер: +380 (50) 288 64 34)

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety . Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Пресслужба ГО «Щасливі діти»

 

12 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів