Майже 200 тонн солодкої паприки у рік виготовляють жителі у селі на Закарпатті
Місцеві жителі сіють насіння навесні, перший урожай збирають влітку, а восени сушать і перемелюють паприку. Жителька Великої Доброні Єва Балог разом з родиною цьогоріч зібрала майже три сотні кілограмів перцю.
"На початку квітня ми сіємо насіння. А наприкінці травня висаджуємо розсаду, коли вона досягає 20-25 см. Перець постійно потрібно поливати, оприскувати і полоти. Зараз його сушать, перемелюють і збирають насіння на наступний сезон. Коли ми його зібрали, треба скласти в сітку, для того, щоб ми могли його висушити на сонці. Зараз ми його не нанизуємо, а складаємо в сітку", — каже жінка.
Єва Балог пояснює: "Сушать перець на сонці, а потім у сушарці за температури не менше 28 градусів. Потім кришать ногами і несуть у млин".
Жителька села Валерія Шиттів розповіла Суспільному: "Кілограм меленої паприки коштує 200 гривень. З цього мішка вийде 15 кілограмів молотого перцю на продаж".
Спецію місцеві жителі використовують для приготування страв, а також продають.
Депутатка Великодобронської сільської ради Мар’яна Сенькіна пояснює: "Паприка — це приправа, змолота з сушеного м’ясистого перцю. Вирощують селяни нашої громади його гектарами. Вирощувати його, я б сказала, нелегко. Тому, що це досить примхлива культура. Вона потребує багато води. Добронська паприка вже стала брендом".
Мар’яна Сенькіна каже: за один сезон тут виготовляють до 200 тонн солодкої паприки.
До теми
- Цензура часів СРСР, листи з Індійського океану та впізнаваність голосу. Осип Лобода про роботу на радіо на Закарпатті
- Закарпатський клуб стійких медіа: працюємо за будь-яких умов
- Гуцульський сердак: голка, нитка і щира молитва
- Результати соціологічного опитування серед мешканців Закарпатської області щодо електоральних настроїв
- Любов буває різна. Історія про маму полеглого бійця з Карпат
- Закарпатські угорці відкрили кафе в Ірландії та назвали його на честь рідного села
- Відомий закарпатець, народний артист України Іван Попович сьогодні відзначає 75-ліття
- «Із трьох пострілів своєї гармати ми знищили ворожий «Ураган» на ходу…» Історії з фронту від 128-ї бригади
- Сержанти Національної гвардії відпрацьовують техніку ведення бою
- «Снаряд від ворожої БМП ліг якраз у те місце, де я збирався лягти, – мене врятували якісь 2-3 секунди…». Історії з фронту від 128 бригади
- «Під час штурмів розумієш, що або ти, або тебе. Ну, я молодший, спритніший, то перший встигав…». Історії з фронту 128-ї бригади
- Закарпатські синоптики: літо 2023 року видалось незвично вологим та помірно теплим
- До уваги отримувачів соціальної допомоги в Ужгороді!
- Ужгородські школярі отримали грамоти від Валерія Залужного
- У Мукачеві домагаються тримання під вартою замість домашнього арешта для підозрюваного в торгівлі боєприпасами
- Ужгородські патрульні оперативно супроводили авто, у якому перебував чоловік із сильною кровотечею
- Ремонт мосту через річку Тересва триватиме близько року, — голова Закарпатської ОВА Віктор Микита
- Між Закарпатським обласним музеєм та УжНУ підписано договір про співпрацю
- Підрозділи Закарпатської 101 ОБрТрО удосконалюють навички розмінування деокупованих територій
- На Закарпатті урочисто відкрилася перша цьогорічна табірна зміна міжнародного дитячого центру «Артек»
До цієї новини немає коментарів