Перші в житті писанки харків’янка намалювала на майстеркласі в Перечині

Перші в житті писанки харків’янка намалювала на майстеркласі в Перечині
Майстеркласи з писанкарства організувала в Перечині волонтерка і гідеса Аліса Смирна, а ужгородка і майстриня з писанкарства Ольга Мацко їх допомогла провести. Навчають малювати писанки як внутрішньо переміщених людей, так і закарпатців. З початку березня провели вже два таких заходи.

 

 

— Ми робили акцент на двох типах писанок — на лемківській і довільного зразка: або з того регіону, якого хотіла людина, або взагалі без прив’язки до якоїсь локації, — розповіла Varosh Ольга Мацко. — Ми забезпечували людей усіма необхідними інструментами: двома типами писачків, воском, фарбами. Були і готові писанки як зразок. Плануємо до Великодня провести ще один такий майстерклас, але побачимо, як будемо встигати.

Олена Коваль, харків’янка, яка тепер живе на Закарпатті, розповіла Varosh, що намалювати писанку мріяла давно, хотіла зрозуміти, відчути, як воно — малювати по тонкій поверхні яйця (ось її писанки: в процесі і готові).

— Я не чекала, що в мене відразу так гарно вийде, що взагалі щось вийде! — каже вона. — Це ж мистецтво, традиція. Я вибрала два малюнки, які сподобалася, і на них орієнтуючись, розмалювала дві свої перші в житті писанки. Процес цікавий, але потребує терпіння. Та з цим у мене все добре, я люблю такого типу роботу: щось пошити, десь якусь кропітку роботу зробити — це моє. Терпіння в мене є, та й цікаво було дуже. Це не те, що ти на конвеєрі сидиш і виконуєш одноманітну, передбачувану роботу. А тут сюрпризи постійно: намалювала контури воском, вибираєш фарбу, занурюєш у неї яйце і потім, коли ти знімаєш цей шар воску тряпочкою, то тут стається непередбачуване чудо! Ти бачиш, як у малюнку проявляється щось неймовірно прекрасне і не віриться, що це намальовано тобою!

Зі слів Ольги Мацко, людей, які бажали пройти цей майстерклас, було багато, але на заняття брали максимально 7 людей, аби мати можливість кожній приділити увагу.

Varosh

Фото зі сторінки Аліси Смирни у Фейсбуці

 

29 березня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів