Вперше в Ужгороді: Золтан Алмаші – виконавець-композитор дасть концерт у філармонії!

Звісно, для Закарпатської філармонії це велика честь приймати музиканта такого рівня. Американський письменник ХХ століття Генрі Міллер писав: «Музика – це не Бах і не Бетховен, а консервний ніж для відкривання душі». Дані слова чи не найповніше можуть передати глибокий сенс експресивної особистості, композиторської і виконавської діяльності Золтана Алмаші.

 

 

Сам композитор зізнається,  що «сучасна музика живе у найрізноманітніших проявах. Тому те, чим я займаюся, дуже важко віднести до певного напрямку або стилю. У мене є своя ніша. Я люблю музику епохи бароко, класицизму, захоплююсь фольклором. ... Тому моя основна ідея творчості - це синтез традиційного та новаторського, а саме універсальний стиль, в якому намагаюся продовжити й дещо узагальнити попередні надбання».

10 травня 2023 року на сцені великої концертної зали філармонії відбудеться концерт відомого віолончеліста, одного з сучасних найчастіше виконуваних, затребуваних композиторів в Україні  та світі Золтана АЛМАШІ у супроводі АКАДЕМІЧНОГО СИМФОНІЧНОГО оркестру філармонії, диригент – заслужена артистка України Вікторія СВАЛЯВЧИК-ЦАНЬКО.

Золтан Алмаші - віолончеліст, композитор, педагог, засновник камерного фестивалю «Гольфстрім», творець авторських альбомів,  лауреат Міжнародного конкурсу «На батьківщині С. Прокоф’єва» (м. Маріуполь) у номінації «віолончель» (1998) та у номінації «композиція» (2000), лауреат Державної премії імені Л. Ревуцького (2003) та Державної премії імені Б. Лятошинського (2013) – далеко неповний перелік багатогранної особистості митця.

Народився у родині музиканта-скрипаля. 1993 закінчив Львівську середню спеціалізовану музичну школу-інтернат імені С. Крушельницької (відділення струнно-смичкових інструментів). У різні роки викладачами З. Алмаші по класу віолончелі були Є. Шпіцер, В. Третяк і Г. Менцинська, композицію викладала І. Задор. Продовжив навчання у Львівському вищому державному музичному інституті імені М. Лисенка (тепер Львівська національна музична академія імені М. В. Лисенка) у класі професора Ю. Ланюка у двох напрямах: віолончель та композиція. 1999–2002 навчався в асистентурі-стажуванні кафедри композиції Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського у класі професора Є. Станковича. 2008 - стажувався у Польщі в композитора професора А. Ласоня. Член Національної спілки композиторів України (з 2001).

Композиторську діяльність З. Алмаші суміщає з викладанням у Національній музичній академії України імені П. Чайковського (з 2002) та роботою артиста, соліста-інструменталіста Національного ансамблю солістів «Київська камерата» та Ансамблю сучасної музики «Рикошет».

Учасник українського ансамблю сучасної музики «Nostri temporis» (з 2007); віолончеліст і артистичний директор українського струнного квартету «Гольфстрім» (з 2012). Один із засновників та керівників фестивалю класичної та сучасної камерної музики «Гольфстрім» (з 2012).

Як композитор і віолончеліст постійно бере участь у фестивалях сучасної музики та сучасного мистецтва в Україні: «Контрасти», «Форум музики молодих», «Київ Музик Фест», «Музичні прем’єри сезону», «Два дні та дві ночі нової музики», «Гогольфест».

          З. Алмаші є автором понад 60 творів, переважно для камерного оркестру. Почав писати власні твори ще під час навчання у музичній школі. Композиторський дебют відбувся 1995 - в концерті фестивалю сучасної музики «Контрасти» був виконаний твір «Рондо» для двох віолончелей (партію другої віолончелі виконував сам композитор).

У своїй творчості прагне яскравої образності, емоційності висловлювання, структурної чіткості та драматургічної завершеності.   Активно використовує фольклорні зразки, експериментує з жанрами та стильовими моделями музики попередніх епох, випробовує нові звучання та форми побутування музичного мистецтва.

Композитор створив чимало творів на замовлення різних творчих об’єднань та музичних інституцій. Так, на замовлення Європейського культурного товариства створено Сонату № 2 «Грані» для віолончелі й фортепіано (2004).

Багато творів З. Алмаші написані спеціально для ансамблів сучасної музики «Nostri temporis», «Рикошет», а особливо для Національного ансамблю солістів «Київська камерата». Автор музики до музично-театральної містерії «Симфонія діалогів» (2007; режисер О. Балабан).

Серед основних творів композитора: «Сходами...» для флейти, кларнета, скрипки, віолончелі та фортепіано (2001), симфонія № 2 «Острів» для великого симфонічного оркестру (2010), камерна симфонія № 1 (2011), «Concerto grosso № 4 “Пори року”» для скрипки і камерного оркестру (2011), камерна симфонія № 2 «Діалог двох п’яниць про сенс буття» (2012), камерна кантата для скрипки і струнних (2015), «Супрун-рапсодія» для альта та струнних (2016) та ін.

Твори З. Алмаші виконували струнний квартет «Akademos» (Польща), струнний квартет Каунаської філармонії (Литва),  камерний оркестр «Київські солісти», Київський камерний оркестр, оркестр «Віртуози Львова», Національний симфонічний оркестр України та ін.; диригували С. Камартін, О. Линів, В. МатюхінВ. Сіренко та ін. Його твори виконують у Білорусі, Молдові, Нідерландах, Німеччині, Польщі, Сполучених Штатах Америки, Франції, Швейцарії, Чилі та інших країнах.

Ведуча -  музикознавець Наталія ПІЦУР.

Тривалість: півтори години.

Початок концерту о 18:30.

У разі оголошення повітряної тривоги під час концерту його буде перервано, а гостям запропоновано перейти в безпечне місце.

Захід проходитиме для підтримки наших доблесних Збройних Сил України.   

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ!

КВИТКИ продаються у КАСІ філармонії (можна замовити за тел.: 050 041 28 55 Ольга Євгенівна) та на CONCERT.UA. ПРИЄМНОГО ПЕРЕГЛЯДУ! БУДЬТЕ ЗДОРОВІ! ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!

 

 

 

05 травня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів