Меморіал загиблим воїнам: в Ужгороді розробляють концепцію вигляду захоронень Героїв (ФОТО)

Меморіал загиблим воїнам: в Ужгороді розробляють концепцію вигляду захоронень Героїв (ФОТО)
Російсько-українська війна, на жаль, щодня забирає життя наших героїчних воїнів. Першим загиблим у цій війні ужгородцем став 29-річний Шандор Кіш – його життя обірвалося 24 лютого 2022 року в Очакові на Миколаївщині. З тих пір на території кладовища на горі Кальварії в Ужгороді кількість поховань сягнула вже більше 50-ти, ховати загиблих військовослужбовців почали в другий ряд. Оскільки з часу перших захоронень вже минув рік і родини загиблих воїнів висловили наміри поставити на їхні могили надгробні пам’ятники, міська влада Ужгорода запропонувала фінансово взяти на себе це питання, розробивши й загальну концепцію меморіалу. Яким він буде – розкаже «Про Захід».

 

Проєкт меморіалу загиблим Героям можна розділити на дві частини: Департамент міської інфраструктури  та Ужгородський комбінат комунальних підприємств розробили схему захоронень та облаштування доріжок; а концепцію вигляду надгробних пам’ятників підготувало міське управління містобудування та архітектури, залучивши молодого ужгородського архітектора Євгенія Приходька. Головний архітектор міста Олег Боршовський розповів «Про Заходу», що єдина концепція меморіалу є дуже важливою, адже це місце на довгі роки стане особливим, нагадуватиме про героїчну боротьбу та звитягу наших воїнів. «Якщо не почати розробку єдиного вигляду зараз, родини загиблих почнуть встановлювати різні пам’ятники, в результаті чого втратиться відчуття комплексу, єдності цих захоронень, – пояснює Олег Боршовський. – Міська влада Ужгорода вирішила розробити загальну концепцію, однак останнє слово однозначно має буди за родинами загиблих. Аби створити дійсно гарний проєкт, ми з архітектором Євгенієм Приходьком ретельно вивчили світові практики облаштування військових меморіалів. У багатьох країнах можна побачити в таких місцях дуже лаконічні надгробки єдиного зразка без горизонтальної плити – як на відомому Арлінґтонському цвинтарі в США, де ховають учасників війн. Однак ми вирішили, що така концепція не підійде для Ужгорода, тож вирішили запропонувати більш традиційний вигляд надгробних пам’ятників».

Автор проєкту, який запропонували для розгляду родинам загиблих Героїв, архітектор Євгеній Приходько каже, що головна ідея полягає в лаконічній урочистості майбутнього меморіалу. «Ми свідомо пропонуємо відмовитися від чорного кольору, натомість зробити надгробні пам’ятники світлими, – пояснює архітектор. – Коли люди будуть підніматися на Кальварію, перед ними постануть однакові акуратні білі або світло-сірі надгробки, а горизонтальні плити здаватимуться маленькими сходинками, що нагадуватимуть, якою великою ціною дається боротьба за нашу країну. Матеріал ще не погоджений остаточно: це може бути сірий граніт з легкими білими вкрапленнями або білий штучний камінь. Темним каменем буде виділена зона, де будуть вказані прізвище, ім’я, по-батькові загиблого, дата його народження і смерті. Також ми пропонуємо зліва зробити позначку про віросповідання воїна (зображення хреста, зірки Давида, півмісяця, іншого символу або без нього, якщо людина була атеїстом). Також пропонуємо додати зображення емблеми підрозділу, в якому воював загиблий, а з правого боку надгробка розмістити зображення тризуба, як символу держави. Горизонтальна плита над місцем поховання має бути невисокою, в ній також передбачене місце для висадження квітів».

Днями цю концепцію обговорили у приміщенні Ужгородської міської ради з родинами загиблих воїнів. Більшість присутніх висловлювали підтримку ідеї єдиного вигляду меморіалу, хоча були, звісно, й певні побажання. Зокрема запропонований проєкт надгробків спершу не передбачав встановлення фотографії або зображення загиблого воїна – натомість родини загиблих висловили одностайну думку про те, що фотографія повинна бути. Через два тижні розробники проєкту на повторній зустрічі представлять кілька варіантів розміщення фотографії на надгробку. Обіцяють, що працюватимуть над загальною концепцією до того часу, поки не узгодять з родинами загиблих усі деталі, аби потім ніхто не висловлював скарг. Саме тому в міській раді просять усіх, кого цікавить облаштування меморіалу, долучитися до обговорення його вигляду на цьому етапі.

Після того, як пресслужба Ужгородської міської ради оприлюднила інформацію про першу зустріч і обговорення концепції меморіалу, містяни в коментарях почали висловлювати свої пропозиції, наприклад, про те, що вигляд надгробків варто зробити у формі козацьких хрестів. Але розробники задуму кажуть: треба пам’ятати, що в цій війні беруть участь представники різних віросповідань – враховуючи це, надгробний пам’ятник має бути нейтральним за формою, але максимально персоніфікованим.

Коли на Кальварії почнуть облаштування нового меморіалу, в міській раді поки сказати не готові. Після того, як концепція буде узгоджена з родинами загиблих, почнеться розробка проєкту. Спершу на цій ділянці цвинтаря прокладуть доріжки, сформувавши схему захоронень. За цей час із міського бюджету будуть виділені кошти на закупівлю матеріалів та виготовлення однотипних надгробків. Родини загиблих захисників обіцяють тримати в курсі справ та повідомити про початок облаштування меморіалу.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»

 

11 травня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів