У лісах Закарпаття в об’єктиви фотопасток потрапив борсук (ВІДЕО)

У лісах Закарпаття в об’єктиви фотопасток потрапив борсук (ВІДЕО)
В одному з лісових масивів Карпатського біосферного заповідника фотопастка зафіксувала борсука, який повертався з прогулянки до своєї нірки.

 

Борсуки – досить великі тварини, буро-сірого забарвлення з двома темними смужками на голові. Вони єдині серед куницевих впадають на зиму в сплячку. 

Тварини активні переважно в темний час доби. На полювання виходять у сутінках. Вони вважаються всеїдними і приносять величезну користь, селячись поруч із сільською місцевістю і знищуючи багатьох сільськогосподарських шкідників. Основний раціон борсуків становить: рослинна їжа; гризуни; жаби, ящірки; комахи та птахи; гриби, ягоди і горіхи. 

Ці пухнасті створіння не мають хорошого зору, натомість компенсують його сильні нюх і слух. Між собою вони спілкуються за допомогою виття, гавкоту, гарчання, клекоту і інших звуків. Кожен борсук має свій унікальний запах, який утворюється завдяки змішуванню запахів всіх членів сімейства. Так вони розрізняють одне одного. До речі, борсуки - однолюби. Вони, як і лебеді, вибирають собі пару раз і на все життя.

Тіло борсука добре пристосоване до риття адже пальці забезпечені довгими і тупими кігтями. Живуть дані ссавці в глибоких нірках, викопаних ними на схилах піщаних пагорбів, ярів і балок в лісах. Тварини риють величезні нори з безліччю розгалужених тунелів. Вони дуже прив’язані до місцевості, на якій живуть, і навіть можуть передавати свої “будиночки” з покоління в покоління. Таким чином, нори з роками перетворюються на справжні підземні містечка. Борсуча сім’я може існувати як самостійно, так і сусідити з іншими. Іноді в одній такій “комуналці” можна зустріти 2-3 родини. Тварини є дуже чистоплотними. Вони стежать за порядком у своїх норах і чистять їх, регулярно змінюючи підстилку.

Цікавим є той факт, що найбільша з коли-небудь виявлених борсукова нора мала 130 входів і вентиляційних отворів, близько 50 кімнат і не менше 800 м тунелів.

Не зважаючи на те, що борсуки хижі тварини, вони абсолютно не агресивні. Проте, якщо їх роздратувати, то вони можуть вдарити кривдника носом або вкусити і втекти. Також для того,  щоб відлякати свого супротивника, борсуки зазвичай розпорошують пахучу рідину зі своїх залоз. Природні вороги у борсуків практично відсутні. Загрозою для них є вовк, рись дикі кішки, орли і люди.

Карпатський біосферний заповідник

 

19 червня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів