За високими стандартами енергоефективності: в УжНУ триває масштабна модернізація будівель

За високими стандартами енергоефективності: в УжНУ триває масштабна модернізація будівель
Сучасні, комфортні та енергоефективні – такими стають навчальні корпуси та гуртожитки УжНУ. В університеті вже декілька років поспіль реалізується спільний міжнародний проєкт за підтримки Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO) в рамках якого відбувається модернізація корпусів вишу. Наразі роботи проводяться в найбільшому, 4 гуртожитку університету, де крім студентів проживають також вимушені переселенці. Безпосередньо про проєкт ми поспілкувалися із ректором Ужгородського національного університету Володимиром Смоланкою та проректором з науково-педагогічної роботи Олександром Рогачем.

 

- На який час розрахований проєкт, коли Ви його розпочали й коли плануєте закінчити? 

Володимир Смоланка, ректор УжНУ:

- Проєкт «Вища освіта України», зініційований Міністерством освіти і науки, Європейським інвестиційним банком та NEFCO стартував у 2017 році. Відбувався він у кілька етапів. Ужгородський національний університет проходив відбір з-поміж 130 вишів і опинився серед лідерів – було обрано 7 університетів, серед них і УжНУ. Це стало можливим завдяки злагодженій і ефективній роботі всієї команди з впровадження проєкту від нашого університету. Співфінансується проєкт «Вища освіта України» Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO) та Фондом Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля («Фонд E5P»).

Олександр Рогач, проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ:

- Згідно з Фінансовою угодою, укладеною між Україною та Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO) № НЕФКО 14/16 від 19 грудня 2017р. для фінансування проекту «Вища освіта України», між Міністерством фінансів України, Міністерством освіти і науки України та Ужгородським національним університетом укладена Угода про передачу коштів Кредиту # 13110-05/75 від 04 березня 2021 року. У рамках впровадження даного субпроєкту Університетом були проведені відкриті торги (за процедурами закупівель НЕФКО) і 26 липня 2021 року було підписано контракт з головним підрядником ТОВ «Ріола-Модуль ЛТД». Завершення нашого проєкту планувалося в 2024 році.

- Які саме роботи в рамках ґранту плануєте виконати?  Чи вплинуло широкомасштабне вторгнення рф на реалізацію проєкту?

Володимир Смоланка, ректор УжНУ:

- Проєкт повинен був включати модернізацію та заходи з енергоефективності трьох будівель Університету: навчально-лабораторних корпусів А,Б,В та Г (БАМ) та Студентського гуртожитку № 4 на загальну суму 153 млн. 749 тис 396 грн, з них 25 млн 624 тис 899 грн внесок УжНУ.

Однак, через повномасштабне вторгнення росії європейські партнери призупинили реалізацію проєкту. На сьогодні часткове фінансування в розмірі 20 % ціни контракту отримали три заклади вищої освіти західного регіону – УжНУ, Львівський національний університет, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. У зв’язку з цим, УжНУ після проведення відповідних переговорів з консультантами та керівництвом NEFCO вирішив визначити пріоритетом виконання робіт – Студентський гуртожиток № 4.

Таким чином, незважаючи на широкомасштабну війну, ми активно ведемо  всі необхідні  роботи, а студенти в новому навчальному році будуть жити вже в модернізованому та енергоефективному корпусі.

Олександр Рогач, проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ:

- До кінця 2023 року планується завершення наступних заходів: теплоізоляція стін, заміна вікон, заміна зовнішніх дверей, монтаж індивідуального теплового пункту, модернізація системи опалення, утилізація азбесту, теплова ізоляція підлоги технічного поверху, відновлення парапетів.

Відразу відзначимо, що це далеко на всі види робіт, які передбачалися виконати по будівлі Студентського гуртожитку № 4. Однак, на сьогодні маємо і приємні новини: закінчилися перемовини з кредиторами, за результатами яких НЕФКО дофінансовує в повному обсязі роботи по будівлі Студентського гуртожиток № 4 (модернізація системи освітлення, відновлення всіх туалетів та душових кабінок, кухонь, ремонт системи холодного постачання, встановлення системи енергомоніторингу), а також частково заплановані роботи з енергомодернізації навчально-лабораторних корпусів А,Б,В та Г, завдяки чому наш БАМ стане сучасною, енергоефективною будівлею.   

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

13 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів