Підсумки 2023 ринку нерухомості в Ужгороді  від ЛУН

Підсумки 2023 ринку нерухомості в Ужгороді  від ЛУН
Інтерес до купівлі квартир в Україні сягає 70-80% свого довоєнного рівня, але частина покупців поки що витримує паузу і відкладає рішення про купівлю до стабілізації ситуації на фронті. 

 

Вторинний ринок у віддалених від зони бойових дій районах демонструє зростання цін навіть у валюті. За даними ЛУН, в Ужгороді з закінченням блекаутів впродовж року вартість однокімнатних квартир на вторинці виросла на 3200$.

На первинці забудовники відкривають відділи продажів, але будують відчутно менш активно в порівнянні з довоєнними темпами. За 3 квартали 2023 у столиці ввели в експлуатацію на 15% менше житла, ніж минулого року. Це може спровокувати дефіцит нових метрів, що критично для охочих взяти пільгову іпотеку єОселя 7%, за умовами котрої будинку має бути не більше 3 років. 

Ознайомитися з підсумками року та інсайтами ринку по всій Україні детальніше можна тут

Віддалена від фронту вторинка росте в ціні

Аналітики ЛУН підрахували: середні ціни на однокімнатні квартири з завершенням блекаутів виросли в Ужгороді в доларах на 3200$ і складають 51 600$, двокімнатні виросли на 4900$ і становлять 75 000$, трикімнатні – 85 000$ – не змінилися в ціні. 

Київ та Львів традиційно займають свої позиції як найдорожчі міста для купівлі житла, але з початком повномасштабної війни до них приєднався й Ужгород, де, як і в цих містах-мільйонниках, на купівлю квартири треба збирати трохи більше 9 років середніх місцевих зарплат.

Первинка росте в ціні, хоч і менше будується

На собівартість будівництва впливає здорожчання будівельних матеріалів та складнощі з пошуком робочої сили через те, що значна частина чоловіків будівельних професій або виїхала з області, або захищає Україну зі зброєю в руках.

Так вартість квадратного метра в новобудовах виросла майже в кожному регіоні. У Закарпатській області ріст склав +1% – до 40 100$. 

Кількість виставлених на продаж житлових комплексів на первинці напряму пов?язана з віддаленістю від фронту. Найбезпечніші західні регіони мають 80-90 і більше відсотків відкритих відділів продажу відносно рівня до вторгнення.

За дослідженням ЛУН, 96% ЖК відновили будівництво, 53 ЖК – в продажу, що на 29% більше, ніж минулого року. За перші три квартали 2023 року в експлуатацію введено 800 квартир, що на 13% менше, ніж минулого року. 

Оренда показує нові рекорди в безпечних регіонах через внутрішню міграцію

Попит на оренду продовжує зростати, що підкреслює міграційні процеси в Україні. Серпень 2023 був рекордним щодо інтересу оренди квартир за всю історію спостережень.

Медіана однокімнатної квартири в оренду в Ужгороді складає 15 100 грн, двокімнатної – 16 900 грн.

Для аналіз економічної доцільності придбання житла обчислюють співвідношення річної плати за оренду до вартості квартири. Так, наприклад, без урахування амортизації та супутніх витрат, в Ужгороді середня вартість квартири еквівалентна 11 рокам її оренди. В Києві, для прикладу, цей показник становитиме 15 років.

Підсумки та прогнози

Зі слів Дениса Суділковського, бренд та бізнес директора ЛУН: “Ціни на купівлю житла завжди відповідають поточному стану економіки, і якщо 2022 рік став для нас шоком і втратами ВВП, то 2023 сміливо крокує до відновлення. Україна вистояла, пережила зимовий терор, і з весни українці повертаються до ідеї мати власне житло.

Неготовність розділяти ризики недобудови з девелоперами, за дослідженням ЛУН, спонукає більшість покупців обирати готове або майже готове житло. Окрім цього, цю тенденцію підтримує і величезна кількість зруйнованого війною житла. Вимушеним переселенцям необхідне житло і ті, хто має змогу, розглядають варіанти придбання. Ці зміни вже впливають на ринок девелоперів, де початкові стадії будівництва часом необхідно будувати за власні кошти.

Найбільш цікавим є подальший розвиток державної програми єОселя, де розширені категорії населення можуть взяти іпотеку на житло під 7%, що для багатьох є чи не єдиним шансом на власну квартиру. Але за умовами цієї програми житлу має бути менш як три роки, а у 2024 році це вже будуть переважно будинки завершені у часи війни. Таких відчутно мало, особливо в столиці, й можна очікувати на зміну умов програми.

За відсутності воєнної ескалації можна очікувати подальшу стабілізацію економіки, а за нею повернення віри українців у довгострокові плани, у тому числі й придбання житла. 

Команда ЛУН дякує ЗСУ за можливість написати цей звіт і обережно будувати оптимістичні прогнози на 2024 рік.”

 

 

16 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів