На Закарпатті людей з інвалідністю забезпечать протезуванням та реабілітацією за рахунок держави

На Закарпатті людей з інвалідністю забезпечать протезуванням та реабілітацією за рахунок держави
Протези, крісла колісні та всі необхідні технічні засоби люди з інвалідністю можуть отримати за рахунок держави. Про це на брифінгу розповів заступник голови Закарпатської ОВА Петро Добромільський.

 

За словами Петра Добромільського, на сайті Міністерства соцполітики можна створити Електронний кабінет, де є вибір необхідних протезів чи технічних засобів, інформує Суспільне.Ужгород

"Всі наші герої, які повернулися додому і потребують засобів реабілітації, засобів пересування, або іншого, що фінансується за рахунок фонду, щоб вони розуміли, що це є в достатній кількості, фінансування є. Наприклад, за 2023 рік було профінансовано близько 80 млн гривень на різні засоби, а це більше 3 тисяч осіб обслуговуються за рахунок цього фонду. Кошти постійно є, тому що це захищені статті бюджету. У порівнянні з попереднім роком, де було більше 3 млрд гривень, цьогоріч є більше 4 млрд заплановано з державного бюджету. У нас в області на сьогодні більше 70 тисяч осіб з інвалідністю і близько 20 тисяч осіб з інвалідністю, які приїхали до нас і проживають як внутрішньо переміщені особи. Із них потребують засобів реабілітації або допоміжних засобів близько 10 тисяч людей. Але ця цифра змінюється, війна внесла свої серйозні корективи і багато людей приїжджають, багато людей потребують реабілітації", — додав Петро Добромільський.

За такою послугою можуть звернутися цивільні та поранені військові. Розповів виконувач обов'язків керівника Закарпатського обласного відділення фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Анатолій Шибаєв.

"Що стосується учасників бойових дій. У поточному році до відділення фонду за направленнями звернулися більше 40 осіб, із них вже 26 осіб повністю забезпечено і відділенням фонду профінансувалися ці вироби. Є граничні ціни на вироби встановлені Кабміном. Учасником бойових дій може перевищуватися гранична вартість у 3 рази. Вартість від 200 тисяч доходить до 800 тисяч гривень за протезно-ортопедичний виріб, який отримує одна особа. На протезно-ортопедичні вироби було профінансовано в минулому році 56 млн гривень, протезно-ортопедичне взуття — це більше 6 млн, засоби пересування — 12 млн, протези молочної залози — 2 млн гривень", — зазначив Анатолій Шибаєв.

Також за словами Анатолія Шибаєва, людям з порушеннями слуху та зору за потреби надають засоби зв'язку — це спеціальні мобільні телефони.

 

24 січня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів