Друга річниця повномасштабного вторгнення РФ. 10 речей, які надихають боротися далі

Друга річниця повномасштабного вторгнення РФ. 10 речей, які надихають боротися далі
Сьогодні друга річниця повномасштабного вторгнення у війні, яка триває вже десять років. Саме 24 лютого 2022 року о 04:50 російський диктатор Володимир Путін заявив про початок "спеціальної військової операції" в Україні. Через 10 хвилин у великих містах України пролунали вибухи. Сьогодні 730 день боротьби, незламності, розлуки, єдності, втрат та випробувань.

 

 

Українські Новини нагадують про символи, які допомагають не впасти у відчай у ці темні дні.

Мрія

Найбільший у світі транспортний літак Ан-225 не встиг залишити Україну до повномасштабного вторгнення. Чому це сталося — має показати розслідування. "Мрію" було знищено 27 лютого в ангарі у Гостомелі, коли російські окупанти обстрілювали аеродром. Проте серце літака-гіганта продовжує битися. Три двигуни вдалося зняти з "Мрії" та поставити їх на українські літаки Руслан Ан-124-100, які зараз перебувають за кордоном і продовжують виконувати рейси в інтересах України. Наразі обговорюється можливість і доцільність відновити Ан-225.

Літак Літак "Мрія"

Острів Зміїний

24 лютого 2022 року український прикордонник, який перебував на острові Зміїний послав за відомою адресою — крейсер "Москву" — російський військовий корабель, який погрожував і пропонував українцям здатися. Фраза стала символом опору українців у повномасштабному вторгненні. Попри те, що Зміїний все ж захопили, крейсер "Москву" знищили, а 7 липня 2022 року маленький клаптик суші посеред Чорного моря звільнили. Через рік острів відвідав президент Володимир Зеленський, щоб вшанувати пам'ять тих, хто загинув заради України. Повернення острова — це доказ того, що Україна поверне собі решту території.  

Острів ЗміїнийОстрів Зміїний

Бородянський півник на шафці

У квітні 2022 року соціальні мережі облетіла фотографія стіни зруйнованого будинку у місті Бородянка на Київщині. Місто було в окупації, там точилися запеклі бої, а після звільнення стало відомо про воєнні злочини окупантів. Проте українців схвилювала фотографія кухонної шафи, яка втрималася на кухонній стіні. Ще більше приголомшив керамічний півник на шафці — адже він не був приколочений до стіни, а просто встояв, коли навколо все зруйнувалося. Півник — це вирів Васильківського майолікового заводу (нині Васильківська майоліка). Він став символом стійкості. Нині шафка перебуває у фондах Національного музею Революції Гідності.

Шафка в БородянціШафка в Бородянці

"Азовсталь"

Серце Маріуполя і остання фортеця окупованого міста — все це про металургійний комбінат "Азовсталь". Він став символом боротьби, останньою цитаделлю спротиву окупантам. Поступово російські окупанти витіснили українських захисників з решти районів окупованого Маріуполі на територію комбінату. Разом з військовими, працівниками "СБУ", десантниками, поліцейськими, прикордонниками були й цивільні. Всього майже 3 тисячі захисників міста. Їх намагалися взяти штурмом, скидали на них бомби, атакували з повітря, моря і землі. Бастіон тримався до 20 травня 2022 року, коли воїни отримали наказ скласти зброю для збереження життя.

Частину захисників Маріуполя повернули з полону. Командири полку "Азов" деякий час перебували у Туреччині. Їх повернули у липні 2023 року. Проте частина захисників міста все ще перебуває у російському полоні.

Український військовий в Український військовий в "Азовсталі"

"Привид Києва"

Вони закрили небо над столицею, коли у неї цілили ворожі ракети. Легенда про невловимого пілота-аса народилася у перші години після повномасштабного вторгнення, коли стало відомо про збиття кількох ворожих літаків. Спочатку у ЗСУ заявляли, що не розголошують ім'я пілота з міркувань безпеки. Потім заявили, що  "Привид Києва" – збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних Сил. Проте легенду про месника, який захищає Київ від російських окупантів, було вже не зупинити. "Привид Києва" став героєм коміксів, муралів та мемів.

Зараз "Привиди Києва" чекають на більш сучасні літаки F-16.

Привид КиєваПривид Києва

"Боритеся — поборете, хай бог помагає"

У 2022 році раптом виявилося, що слова Тараса Шевченка щодо боротьби українців стали справді пророчими. Під час контрнаступу у Харківській області восени 2022 року українські військові натрапили на білборд, де були написані вірші Кобзаря. Зриваючи пропагандистські гасла, бійці натрапили на уривок із поеми "Кавказ":

Борітеся — поборете,

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава,

І воля святая!

 

Насіння квітів у кишенях

Херсонську область окупували однією з перших, проте українці там чинили опір. Так, жителька Генічеська безстрашно підійшла до окупантів та закликала їх покласти собі в кишені насіння соняшника. "Покладіть насіння собі в кишені, щоб, коли вас уб'ють, проросли соняшники", — заявила безстрашна мешканка. Досі невідомо, як звали цю сміливу пані, бо Генічеськ досі перебуває під окупацією. Але поля, де у 2022 році були бої, поступово заростають квітами.

Соняшник. Фото: pixabayСоняшник. Фото: pixabay

"Калідор" незламності

Розташований за вдома стінами, які можуть захистити від уламків снарядів, коридор став укриттям українців під час повітряних тривог. Слово "калідор" українці позичили з дитячого сленгу та використовують як іронічну назву місця, де безпечніше. В "каліборі" сплять, працюють, читають, розмовляють, поки за стінами будинків працює ППО.

 

HIMARS та Patriot

Американська реактивна артилерійська система HIMARS допомогла знищити чимало складів з російськими боєприпасами та ускладнити логістичні ланцюжки РФ. Система здатна з 80 кілометрів завдавати точних ударів по критично важливим об'єктам. Озброєння українського чи радянського виробництва бити на таку відстань не може. Саме "Хаймарси" показали, що із сучасним озброєнням ЗСУ здатні завдавати значних втрат ворогу. Після їх успішного застосування Україні почали давати інше озброєння, зокрема, ракетні системи Patriot, які теж змінили театр бойових дій. Завдяки американським ЗРК Україні вдалося протидіяти російським ракетним атакам. І хоча вони не припинилися повністю, прикрити критичну інфраструктуру у деяких містах все ж вдалося.

ЗРК Patriot. Фото: PAPЗРК Patriot. Фото: PAP

Марки "Укрпошти"

Після того, як виявилося, що саме затоплений крейсер "Москва" зображено на марці "Рускій воєнний корабль, іді…", в Україні стався справжній бум філателістики. Щомісяця "Укрпошта" присвячує марку визначним подіям та датам. Серед останніх — марка "І буде весна", присвячена річниці повномасштабного вторгнення. А ще серед найпопулярніших марок — присвячені звільненим містам Харківщини та Київщині, залізничникам, поштарям та працівникам критичної інфраструктури, і, звичайно, псу Патрону.

Марки Укрпошти. Фото УН Марки Укрпошти. Фото УН

 

24 лютого 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів