«Щодня встаю о 3-й ранку, щоб о 6-й хлопці на бойових позиціях мали гарячий сніданок…» Історії з фронту від 128-ї бригади

Раніше жінка працювала на залізниці, була черговою по станції на Кіровоградщині й отримувала хорошу зарплату. Однак у якийсь момент вирішила, що має піти в ЗСУ.
– Це сталося, можна сказати, випадково, – розповідає пані Тетяна. – Якось зайшла в справах у військкомат, і там спитали, чи не хочу в ЗСУ. «Для чого я там потрібна, чим буду займатися?» – перепитую. «В армії потрібні й жінки, є багато різних посад. Ви подумайте», – відповідають. Я повернулася додому, подумала й через три дні була в навчальному центрі ЗСУ в Старичах. А потім підписала контракт зі 128 ОГШБр. І не жалію жодної секунди про своє рішення.
Оскільки перша освіти пані Тетяни кулінарна, вона служить кухарем. Пройшла кілька ротацій у зоні АТО-ООС, а з початку повномасштабної війни постійно зі своїм підрозділом у зоні бойових дій. Спершу була у взводі забезпечення, який знаходиться трохи на віддалі від передку, а потім попросилася ближче до лінії фронту й зараз працює в населеному пункті, який час від часу обстрілює російська ствольна артилерія.
– Я хотіла бути ближче до хлопців, щоб постійно годувати їх гарячою їжею, – пояснює пані Тетяна. – Працюю на кухні одна, в моєму підрозділі близько 50 бійців. Щоб приготувати достатньо їжі, щодня встаю о 3-й ранку, а о 6-й, поки надворі сіро й можна більш-менш безпечно доїхати до бойових позиції, гарячу їжу в термостійких контейнерах розвозять по точках. Заїхати туди можна тільки раз на добу, тому везуть зразу сніданок, обід і вечерю. А хлопці за потреби розігрівають готову їжу на газових пальниках, воно все свіже, сьогоднішнє.
Щодня увечері пані Тетяна робить заготовки – чистить картоплю, готує інгредієнти для салатів тощо, щоб із 3-ї ранку встигнути приготувати кілька свіжих страв. При цьому меню для бійців завжди різноманітне, тут немає, наприклад перловки чи простих макаронів.
– У мене щодня або котлети, або відбивні, або гречаники. Готую також запечені курячі стегенця, сирну запіканку, млинці з м’ясом чи джемом (купила спеціальну електричну сковорідку), пиріжки з картоплею, капустою, м’ясним фаршем, чебуреки, біляші… Щодня салати зі свіжих чи квашених овочів. На перше – борщ або боґрач. Хлопці із Закарпаття передають для боґрачу спеціальні інгредієнти, які їм присилають з Угорщини, вони дуже люблять цю страву. Якщо в когось день народження, спечу торт, і не один. На Новий рік для кожного бійця зробила десертне желе з чотирьох шарів, а на минулий Великдень розмалювала сто писанок – цілу ніч працювала. Зате хлопцям було приємно отримати на паску писанку…
При нагоді пані Тетяна готує й для інших підрозділів.
– Один із наших бійців перевівся в піхоту, і коли він недалеко, просить приготувати щось смачненьке. Просто дзвонить: «Василівна, я скоро буду, спечеш для наших хлопців трохи пиріжків?» «Із чим тобі – картоплею, м’ясом, капустою?..» «З чим зробиш – усе з’їмо!» «Зроблю, звичайно – приготую дві коробки, але приїдь і забери, поки гарячі…» Коли я мала відпустку й поїхала додому на 15 днів, замінити мене було нікому, так що на позиції завозили продукти а не готову їжу. То хлопці через тиждень почали дзвонити: «Василівна, повертайся вже, ми хочемо нормальну їжу!», – сміється пані Тетяна.
Такі кулінарні умови має далеко не кожен бойовий підрозділ. Вільного часу у пані Тетяни практично немає, і хлопці дуже цінують її старання. Дарують шоколадки та інші солодощі. Хоча для жінки достатньо простої подяки і того, що бійці мають здорову їжу.
– У нас ніхто не скаржиться на гастрит чи виразку, – каже пані Тетяна. – А це, я вважаю, вже великий плюс. Хлопці й так у постійних стресах на бойових позиціях, то принаймні не набивають шлунок консервами й сухпаями, а мають збалансовану їжу, приготовану по-домашньому…
До теми
- «STEMLab Synergy» формує майбутнє освіти прикордонних регіонів: лабораторії, тренінги та профорієнтація
- Укрзалізниця запускає "Паспорт мандрівника" - отримати штамп можна буде і в Ужгороді
- Відновити Землю після різних екологічних катастроф – мета гри, яку розробили студенти УжНУ
- Прийшли понад 200 людей: у Закарпатській обласній станції переливання триває місячник донорства крові
- Жива історія: на Закарпатті досі працює автентичний водяний млин
- Майже 200 тисяч експонатів у понад 40 експозиційних залах у фондах обласного краєзнавчого музею
- «Не ризикуй життям — повідомляй в СБУ»: стендап-комік Василь Байдак звернувся до української молоді в рамках кампанії «Спали» ФСБшника»
- Єдиний в Україні: пілотний проєкт підтримки військових після фронту працює для 128-ї бригади
- В лікарнях Ужгорода та області — дефіцит донорської крові 1-, 3+ та 4+ групи
- На Закарпатті відбувся колоритний фестиваль коломийок
- 83% закарпатських угорців підтримують вступ України до ЄС
- Завтра розпочинається Петрів піст: як тримати його правильно?
- Мить, яку варто побачити: в горах Закарпаття квітне червона рута
- «Гладіатори» в ужгородському замку запрошують постріляти з лука
- Як заморозки вплинули на урожайність у краї?
- Сьогодні — Свята Трійця: що варто знати про Зелені Свята
- У лікарнях Ужгорода та області — дефіцит донорської крові
- Закарпаття: менше випадків туберкульозу, але тривожна динаміка з гепатитом В
- Пейзаж в об’єктиві тепловізора від військового Владислава Товтина можна придбати на благодійному аукціоні
- У Карпатах пильнує не лише прикордонна служба
До цієї новини немає коментарів