На Закарпатті квітне Актинідія, яку за назвою плодів ми краще знаємо, як Ківі
Вперше почали окультурювати актинідію у Китаї, проте всесвітньої відомості вона отримала у 1950–1970-х роках, коли у 1959 році Нова Зеландія почала масово експортувати плоди Actinidia deliciosa сорту Hayward під назвою «ківі». До цього його називали китайський аґрус
В Україні, Закарпатській області в місті Ужгород Генріх Стратон вивів новий морозостійкий сорт актинідії китайської (Actinidia chinensis) «Карпат Стратона Валентайн», який внесений у реєстр Державної Ветеринарної Фітосанітарної служби України.
Актинідія — рослина з дводольним насінням. Довжина стовбура від 4–5 до 50 м, діаметр до 25 см. Морозостійка ліана актинідія може вважатися садовим довгожителем – багато рослин здатні прожити до 50 років. Урожайність кожної рослини може сягати 12 кілограмів за сезон.
Смак можна описати як щось середнє між аґрусом і полуницею. Плоди містять високу концентрацію калію, сахарози, пектину, клітковини, крохмалю, кератину, вітамінів A, P та C. Один ківі на день — це добова норма вітаміну С, який зміцнює імунну систему, кровоносні судини, підвищує опір організму до різних інфекцій і допомагає організму боротися зі стресами. Ківі містить багато магнію, мінеральних солей (калію) і клітковину, яка нормалізує травлення.
Вона позитивно впливає на процеси травлення, допомагає при тяжкості в шлунку, нетравленні, запорі, печії, відрижці. Вживання плодів актинідії допомагає активізувати та регулювати обмінні процеси в організмі, підвищити імунітет, знизити кров'яний тиск.
Допомагають плоди при бронхіті, туберкульозі, легеневих захворюваннях, ревматизмі, кашлюку.
Листя і кора актинідії широко використовуються в настоях і відварах, а самі плоди гарні як в свіжому, так і переробленому вигляді, так як навіть при сушінні і заморожуванні зберігають велику частину корисних якостей.
_________________
Закарпатська Туристична Організація - оголосила туристичний рік в Закарпатті 2024 - роком квіткового туризму (подорожі в місця цвітіння).
Щотижня протягом 2024 року публікується інформація про особливості квіткового туризму в Закарпатті.
До теми
- В Ужгороді презентують видання «Персональна справа Івана Чендея: історія роману “Птахи полишають гнізда…”»
- Закарпатець Андрій Любка у трійці фіналістів літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського
- У грудні Закарпатський народний хор представлятиме українську культуру в Словаччині, Угорщині, Австрії та Італії
- В Ужгороді триває фестиваль “Музичне сузір’я Закарпаття”
- Протягом двох тижнів у галереї "Ужгород" можна переглянути виставку робіт заслуженої художниці України Надії Дідик
- Продовжено термін подання заявок для участі у ІІ-му Відкритому конкурсі гри на народних інструментах імені Степана Мартона
- Світлини ужгородського фотографа увійшли до 30 найкращих на виставці у Парижі
- У Сваляві завтра презентують «Дику Галю» та «Завербоване кохання». Посмертно згадуватимуть авторку Ірину Мадригу
- XXI Міжнародний фестиваль класичної та сучасної музики «Музичне сузір’я Закарпаття» стартує сьогодні в Ужгороді
- В Ужгороді вперше покажуть кінострічку «Оберіг» про життя гуцулів
- А ви знали? Місця Тедді-беар туризм в Закарпатті
- Виставка, присвячена визначній пам’ятці українського письменства «Королівському Євангеліє» відбулася в Ужгороді
- Закарпатський народний хор: назустріч ювілею
- Сьогодні в Ужгороді презентують «Казки Закарпаття в записах Івана Хланти»
- В Ужгороді завтра відбудеться творча зустріч із Шевченківським лауреатом Мирославом Дочинцем
- На Закарпатті оголосили лауреатів обласного конкурсу "Мистецтво книги"
- Унікальні фрески Горянської ротонди відтепер доступні у цифровому форматі
- Геловін на порозі: чому це свято для українців ближче, ніж здається
- У Будапешті презентували унікальний проєкт "Намолене небо" для підтримки сімей загиблих медиків
- Закарпатська академія мистецтв розпочала співпрацю із польським університетом Марії-Кюрі Склодовської
До цієї новини немає коментарів