На Закарпатті квітне Актинідія, яку за назвою плодів ми краще знаємо, як Ківі

На Закарпатті квітне Актинідія, яку за назвою плодів ми краще знаємо, як Ківі
Актині?дія (Actinidia) — рід витких рослин родини актинідієвих. Це є дерево ліана з Південної Азії.

 

Вперше почали окультурювати актинідію у Китаї, проте всесвітньої відомості вона отримала у 1950–1970-х роках, коли у 1959 році Нова Зеландія почала масово експортувати плоди Actinidia deliciosa сорту Hayward під назвою «ківі». До цього його називали китайський аґрус

В Україні, Закарпатській області в місті Ужгород Генріх Стратон вивів новий морозостійкий сорт актинідії китайської (Actinidia chinensis) «Карпат Стратона Валентайн», який внесений у реєстр Державної Ветеринарної Фітосанітарної служби України.

Актинідія — рослина з дводольним насінням. Довжина стовбура від 4–5 до 50 м, діаметр до 25 см. Морозостійка ліана актинідія може вважатися садовим довгожителем – багато рослин здатні прожити до 50 років. Урожайність кожної рослини може сягати 12 кілограмів за сезон.

Смак можна описати як щось середнє між аґрусом і полуницею. Плоди містять високу концентрацію калію, сахарози, пектину, клітковини, крохмалю, кератину, вітамінів A, P та C. Один ківі на день — це добова норма вітаміну С, який зміцнює імунну систему, кровоносні судини, підвищує опір організму до різних інфекцій і допомагає організму боротися зі стресами. Ківі містить багато магнію, мінеральних солей (калію) і клітковину, яка нормалізує травлення.

Вона позитивно впливає на процеси травлення, допомагає при тяжкості в шлунку, нетравленні, запорі, печії, відрижці. Вживання плодів актинідії допомагає активізувати та регулювати обмінні процеси в організмі, підвищити імунітет, знизити кров'яний тиск.

Допомагають плоди при бронхіті, туберкульозі, легеневих захворюваннях, ревматизмі, кашлюку.

Листя і кора актинідії широко використовуються в настоях і відварах, а самі плоди гарні як в свіжому, так і переробленому вигляді, так як навіть при сушінні і заморожуванні зберігають велику частину корисних якостей.

_________________

Закарпатська Туристична Організація - оголосила туристичний рік в Закарпатті 2024 - роком квіткового туризму (подорожі в місця цвітіння).

Щотижня протягом 2024 року публікується інформація про особливості квіткового туризму в Закарпатті.

 

25 травня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів