На Закарпатті завдяки прокуратурі унікальні споруди вносять до Державного реєстру нерухомих пам’яток України

На Закарпатті завдяки прокуратурі унікальні споруди вносять до Державного реєстру нерухомих пам’яток України
Захист об’єктів культурної спадщини на території Закарпаття був і залишається одним із пріоритетів у роботі прокурорів регіону на напрямі представництва інтересів держави в суді.

 

Коментують: керівник Закарпатської обласної прокуратури Анатолій Ковальчук, перший заступник керівника Мукачівської окружної прокуратури Юрій Пехньо, заступник керівника Ужгородської окружної прокуратури Михайло Пантьо, заступник начальника управління – начальник відділу охорони культурної спадщини Закарпатської ОВА Томаш Сопко.

Для запобігання руйнуванню чи пошкодженню культурних пам’яток, забезпечення збереження, належного утримання та реставрації їх необхідно внести до Державного реєстру нерухомих пам’яток культури України. Виготовлення облікової документації та виконання інших для цього вимог – завдання органів місцевого самоврядування. Коли вони бездіють, до справи беруться прокурори та у судовому порядку ініціюють цей процес.

Упродовж 2023-2024 років зусиллями прокурорів Закарпаття вдалося досягнути важливих результатів щодо збереження пам'яток архітектури національного значення – Палацу графів Шенборнів та «Совиного гнізда».

Прокурори відстояли необхідність внесення Палацу графів Шенборнів до Державного реєстру. Він побудований наприкінці ХІХ ст. у неоромантичному стилі та слугував резиденцією й мисливським будинком.

За позовом Мукачівської окружної прокуратури Закарпатський окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність селищної ради щодо виготовлення облікової документації на об’єкт та зобов’язав зробити все необхідне з метою його збереження. Також суд задовольнив вимогу щодо подання пропозицій про віднесення палацу до нерухомих пам’яток країни.

За апеляційною скаргою відповідача це судове рішення скасували.

Надалі Закарпатська обласна прокуратура звернулася до Верховного Суду. Він задовольнив касаційну скаргу, підтвердивши таким чином необхідність внесення Палацу графів Шенборнів до Реєстру.

Наразі рішення суду виконано. Облікову документацію на пам’ятку виготовили та направили до Міністерства культури та інформаційної політики України.

 

 

Також завдяки прокуратурі після судових процесів постановою Кабінету Міністрів України у березні цього року вже внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України ще одну унікальну споруду.

Йдеться про частину архітектурної пам’ятки «Совине гніздо» – амбар та винний льох. Вона знаходиться в центральній частині Ужгорода й датується кінцем ХVІІІ ст. Відтоді будівлю використовували для різних цілей: амбар належав королівській скарбниці, там розміщувалася пивоварня, діяло училище, а пізніше – столярна школа.

До повномасштабного вторгнення рф в Україну у приміщенні проводили різноманітні ярмарки, фестивалі та конференції. А з 2022 року і до сьогодні «Совине гніздо» знають як один із найбільших центрів гуманітарної допомоги у регіоні.

Боротьба за збереження пам’ятки розпочалася у 2021 році. Тоді Ужгородська окружна прокуратура звернулася із позовними заявами до суду через виявлену бездіяльність виконкому Ужгородської міської ради.

Загалом Закарпатська обласна прокуратура упродовж останніх років заявила 27 позовів з метою збереження пам’яток культурної спадщини. Наразі 21 вже задоволений судом, інші перебувають на розгляді.

За цей час виконано 15 судових рішень. Більшість з них стосується саме зобов’язання органів місцевого самоврядування виготовити облікову документацію та подати пропозиції щодо внесення тих чи інших об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру.

Закарпаття – це унікальний край, який славиться не лише своєю надзвичайною природою, а й багатою культурною спадщиною, яка приваблює туристів з України та з-за кордону. Наше завдання – зберегти цю самобутність, тому вказана робота зі збереження унікальних пам’яток краю триває і надалі.

 

 

07 червня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів