Усе про нову ціну на електроенергію для населення – в роз’ясненнях фахівців Tolk

Усе про нову ціну на електроенергію для населення – в роз’ясненнях фахівців Tolk
Як відомо, з 1 червня ціна електроенергії для населення зросла до 4,32 грн кВт/год. Така ціна діятиме, згідно з урядовою постановою, до 30 квітня 2025 року. Водночас виникає чимало питань з приводу дії ціни в нічний час чи в опалювальний період, тож фахівці Tolk надають роз’яснення.

 

По-перше: попри підвищення ціни, й надалі діятиме так званий «нічний тариф» - він складатиме 2,16 грн за кВт·год (з ПДВ). Нагадаю, за такою ціною  зі знижкою в 50 % обліковується електроенергія тільки в тих споживачів, у яких встановлені відповідні двозонні прилади обліку електроенергії. На сьогодні в Закарпатській області, до речі, 119 тисяч споживачів користуються тарифним обліком електроенергії. 

Другий аспект: урядовою постановою передбачений пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки протягом опалювального періоду — з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року. Для них за умови споживання в цей період до 2000 кВт·год електроенергії на місяць діятиме тариф на рівні 2,64 грн/кВт год. 

Якщо такий споживач упродовж місяця використає більше (навіть 2001 кіловат), то вже весь обсяг електроенергії обліковуватиметься за повною ціною - 4,32 грн/кВт·год. 

По-третє, продовжує діяти державна підтримка для тих споживачів, котрі її потребують: ті громадяни, хто не може дозволити собі оплачувати послуги з електропостачання за новим тарифом, будуть отримувати допомогу від держави у вигляді субсидії. Для її оформлення слід звертатися до органів Пенсійного фонду України.

Tolk зі свого боку нагадає, що компанії-постачальники не встановлюють ціни на електроенергію – це питання виключно в компетенції уряду.

Водночас залишається багато питань, зокрема, скільки сьогодні реально коштує електроенергія, хто сплачує різницю між ринковою ціною і ціною для населення, коли споживачам чекати на рахунки за електроенергію за новими цінами? Відповіді на всі ці питання в сюжеті телеканалу «М-студіо» пояснили фахівці ТОВ «Закарпаттяенергозбут» (Група Tolk).  

 

 

 

11 червня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів