Розподілена генерація в умовах війни: як забезпечити громади енергією

Розподілена генерація в умовах війни: як забезпечити громади енергією
Чи готові українські громади до зими в умовах нескінченних обстрілів ворогом об'єктів енергетичної інфраструктури? Як вони вирішують питання стабільного забезпечення енергоресурсами лікарень, шкіл, підприємств? Чи вивчають можливості розподіленої генерації, чи залучають відповідні проєкти, якими нині діляться з нами Європа та світ?

 

Ці та інші актуальні теми були на порядку денному форуму Energy Club – найбільшого в Україні бізнес-ком'юніті енергетичних компаній. До обговорення цих питань долучилися й керівники компаній, що входять до Групи Tolk – генеральна директорка ТОВ “Толк Україна” Ірина Береснєва, директорка ТОВ “Закарпаттяенергозбут” Наталія Німець, директорка ТОВ “Волиньелектрозбут” Оксана Гентіш (внизу на фото). 

Головною темою, яку обговорювали учасники зібрання, була готовність громад до опалювального сезону. На жаль, як відзначали спікери, переважна більшість громад поки не готова до усвідомлення того, чого слід очікувати цієї зими.

“Ми неймовірно вдячні європейським партнерам за надані українським громадам установки розподіленої генерації, – підкреслила генеральна директорка ТОВ “Толк Україна” Ірина Береснєва. – Проте виникає проблема у впроваджені розподіленої генерації – як на рівні регіонів, так і з боку центральних органів влади. Так, вкрай необхідна удосконалена та спрощена нормативна база для швидкого постачання та впровадження генераційного обладнання. Крім того, гостро відчувається нестача на місцях фахівців, які б могли з професійного погляду підійти до питання оперативного та «безболісного» підключення когенераційних, сонячних чи поршневих генераційних систем та оптимальної експлуатації генераційних потужностей.” 

На думку експертів, громадам зараз буде потрібно цілеспрямовано та планово працювати в напрямі розвитку розподіленої генерації та енергонезалежності щонайменше впродовж наступних 3-5 років. 

Для початку громада має оцінити, скільки електроенергії потрібно для житлового фонду, скільки споживають об'єкти соціальної інфраструктури, а скільки – ті об'єкти, які мають безперебійно діяти в умовах відсутності світла. Далі – розробити перспективні плани для виходу на самостійне енергозабезпечення. І третє – зрозуміти, які можливості зараз відкрились на рівні кредитування, на рівні уряду та на рівні міжнародної допомоги.

Активною є й відповідна робота учасників ринку енергетики в Україні. Свій постійний внесок у забезпечення стабільного енергопостачання робить Група компаній Tolk, яка активно працює над розширенням умов безперервного постачання електроенергії та впровадженням енергонакопичувачів. 

“Одним зі способів забезпечення безперебійного енергопостачання є також імпорт електроенергії для кінцевого споживача, – зазначила Ірина Береснєва. – За виконання певних умов, укладення довготривалих контрактів на імпорт електроенергії дозволить бізнес-споживачу отримати ціну, навіть кращу ніж ту, яка може бути на українському ринку, а головне – до нього не застосовуватимуться обмеження енергопостачання з боку оператора систем розподілу”. 

Підвищити надійність енергопостачання в регіонах із пошкодженими обладнанням та мережами призначені накопичувачі енергії. Їх промислове впровадження суттєво поліпшить якість та стабільність електропостачання до споживачів. Нещодавно керівники компаній Групи Tolk провели бізнес-зустріч з польським партнером, який ознайомив їх з технологіями та виробництвом енергонакопичувачів – для їх подальшої інтеграції до української енергосистеми.

 

 

26 вересня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів