Меморандум про співпрацю між Ужгородською міською радою та громадською організацією «Мрія в дії» допоможе покращити рівень безбар'єрності у місті

Меморандум про співпрацю між Ужгородською міською радою та громадською організацією «Мрія в дії» допоможе покращити рівень безбар'єрності у місті
Про це інформує міська рада.

 

Меморандум про співпрацю між Ужгородською міською радою та громадською організацією «Мрія в дії» Mriya v Diyi _ Dream in Action підписали напередодні міський голова Богдан Андріїв та очільниця ГО Олеся Носенко. Таким чином, орган місцевого самоврядування та загалом наше місто долучилося до адвокаційної кампанії «Крок до Мрії», мета якої – покращення рівня безбар’єрності в Ужгороді, зокрема, реалізації права людей з інвалідністю на фізичну та ментальну доступність, а також удосконалення комунікації між людьми з інвалідністю, владою та населенням нашої громади, шляхом якомога більшого інформування про толерантне спілкування, права та обов’язки людей з інвалідністю.

Підписання відбулося у межах круглого столу «Покращення рівня безбар’єрності в місті Ужгороді», який провели у приміщенні парафіяльної інклюзивної майстерні «Янгол».

Як розповіла Олеся Носенко, проєкт мають реалізувати до кінця 2024 року, він передбачає також моніторинг доступності об’єктів охорони здоров’я, освіти, фізичного розвитку, соціального, економічного й культурного напрямів.

Заплановано створення та поширення промороликів і еколистівок про комунікацію, культуру спілкування, потреби й права людей з інвалідністю; проведення зустрічей на інфраструктурних об’єктах в Ужгороді, де здійснюватимуть моніторинг доступності на їх відповідність нормам державних будівельних норм; створення пілотного сайту доступності з інформацією про різноманітні інфраструктурні об’єкти Ужгорода на предмет їхньої доступності.

Ставлення до осіб з інвалідністю є показником людяності суспільства, відзначив міський голова Богдан Андріїв. І завдання влади – допомагати людям з інклюзією, щоб вони відчували себе повноправними членами суспільства, враховувати їхні потреби у всіх сферах життя, щоб вони мали рівний доступ до освітніх, медичних та інших послуг, відчували себе активними в суспільстві. Додав, що певні кроки були зроблені у попередні роки: під час капітальних ремонтів робили понижені переходи, ставили тактильну плитку, будували пандуси тощо. Однак, звісно, що потрібно ще багато працювати у цьому напрямі, і міська рада Ужгорода продовжує зараз враховувати потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення під час ремонтів, які може проводити, зважаючи на воєнний стан у країні, у межах можливостей та повноважень.

Членкиня ГО «Мрія в дії», паралімпійка, чемпіонка України та Європи з фехтування на кріслі колісному Надія Дьолог, відзначила, що обласний центр Закарпаття із 2012-го року (відколи Надія тут проживає) змінився, і зміни щодо доступності відчутні. Але і роботи ще достатньо, хочеться, аби поступово такі роботи проводилися по всьому місту для створення рівних можливостей для усіх громадян незалежно від їхнього соціального статусу, стану здоров’я, віку та інших чинників.

Богдан Євстафійович також привітав Надію Дьолог із черговим її спортивним досягненням – кваліфікацією на Паралімпійські ігри-2024, які відбудуться у Парижі.

Основний меседж  круглого столу – «Люди з інвалідністю – це ЛЮДИ, які мають однакові права та свободи».

 

 

12 червня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів