На Хустщині прокуратура заявила позов, аби повернути державі понад 60 га земель лісфонду

На Хустщині прокуратура заявила позов, аби повернути державі понад 60 га земель лісфонду
Хустська окружна прокуратура звернулася до суду з позовом, аби повернути у власність держави 61,2 га земель лісогосподарського призначення.

 

Йдеться про більше десятка ділянок, розташованих на території Міжгірської громади.  

Прокурори встановили, що на початку 2023 року селищна рада допустила ряд порушень і незаконно заволоділа та розпорядилася землями лісфонду. Так, на одному з позачергових засідань сесії депутати прийняли рішення щодо затвердження технічної документації із землеустрою, за наслідком яких згадані ділянки фактично передали у комунальну власність громади. Згодом їх передали у постійне користування одного з комунальних підприємств. 

Водночас орган місцевого самоврядування не врахував вимоги законодавства про те, що в комунальній власності можуть перебувати всі землі державної власності, розташовані поза населеними пунктами в межах громад, окрім земель, зокрема, лісогосподарського призначення.

Спірні землі на той час перебували у постійному користуванні Міжгірського лісгоспу а розпоряджатися ними мала право виключно держава в особі Закарпатської ОДА (ОВА). Остання ж не приймала жодних рішень про вилучення ділянок і їх передачу, а також не надавала згоду на такі дії.

Викладені обставини засвідчили незаконне вибуття із державного лісового фонду земель, які є об'єктами підвищеного захисту зі спеціальним режимом використання та спеціальною процедурою надання.

Через це прокурори заявили позов до Господарського суду Закарпатської області. У ньому наполягають на витребуванні від селищної ради та комунального підприємства усіх 61,2 га земель назад у власність держави.

Суд вже відкрив провадження у справі та призначив підготовче засідання. 

 

27 червня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів