«Чим більше поту на тренуваннях, тим кращим буде результат». Нацгвардієць розповів про комплексні тренування бійців

«Чим більше поту на тренуваннях, тим кращим буде результат». Нацгвардієць розповів про комплексні тренування бійців
Підготовка особового складу, забезпечення підрозділу, зайняття та облаштування позицій, відбиття штурмів і бойові стрільби, – закарпатські нацгвардійці проводять комплексні тренування підрозділів і відпрацьовують нестандартні дії у позаштатних ситуаціях.

 

Задача підрозділу – зайняти рубіж за вказаними координатами, визначити позиції, облаштувати позиції, командно-спостережний пункт і тримати оборону. Але для виконання такого завдання необхідно зробити дуже багато. І без планового і поетапного підходу нічого не вийде. Разом з тим робити все треба швидко. Тому офіцери в першу чергу розподіляють задачі і зону відповідальності для кожного військовослужбовця.

«Нам необхідно мати підготовлений особовий склад. Люди мають знати свою зброю і вміти нею ефективно користуватись. З цього і починаємо. Щоденно проходять заняття з вогневої і тактичної підготовки, обов’язково медицина. Згодом додаємо інженерну підготовку. Бійці мають знати і вміти як ефективно вести вогонь, не потрапити під ворожі кулі, і надати допомогу. Аби все це було ефективнішим, йому необхідні укриття і інженерні загородження. Тому кожного дня відточуємо існуючі навички і додаємо нові елементи. Тут перестаратися неможливо. Це той випадок, коли чим більше поту на тренуваннях, тим кращим буде результат», – розповідає один з керівників занять офіцер з позивним «Ювентус».

Бойовий досвід він отримав під час оборони Маріуполя, був у складі розвідувального підрозділу, пройшов через російський полон, повернувся додому і залишився на службі. Зараз тримається подалі від об’єктиву камери, але передає досвід молодим солдатам і офіцерам.

«Розв’язана росіянами війна привела до української армії чимало патріотів, які багато років тому закінчили військову кафедру, отримали офіцерські звання, але з умовами ведення сучасних бойових дій не знайомі. Тому під час цих комплексних тренувань вони також отримують необхідні знання», – розповідає «Ювентус».

«Моя задача, як командира не лише роздавати команди. Я маю забезпечити зв’язок, наявність зброї і набоїв, обмундирування, засоби захисту. Розрахувати службу таким чином, щоб кожен мав час для прийняття їжі, гігієни, відпочинку і самостійної підготовки і занять. І це все ще до отримання бойового завдання. Знаючи координати, я проводжу командирську розвідку, визначаю позиції і напрямок, з якого очікуємо противника. Я маю бути впевненим, що всі знають свої задачі – від цього залежить життя всього підрозділу. Нічні штурми під час навчань показали, що багато з того, до чого ми готувались вдень, не працює вночі. Противник намагався зайти на наші позиції, іноді це йому вдавалось, іноді ми відбивали ці спроби. Але головне, що я зрозумів, це те, що противник не буде діяти так, як задумав я. Тому треба постійно бути в напруженні, замінювати людей на позиціях, іноді – самі позиції, дооблаштовувати, заново маскувати. Хоча, можу похвалитись, що наш спостережний пост так і не виявили, а він нам багато корисної інформації надав. Значить правильно встановили», – говорить офіцер Андрій Коваль.

Тренування завершуються маршем і бойовою стрільбою у складі відділень. Головна особливість такої вправи – це відкриття вогню виключно за командою. При цьому надважливу роль відіграє комунікація всередині підрозділу.

На другій ділянці полігону з новобранцями проводять заняття з тактичної медицини. Кожен має вміти швидко зупинити кровотечу собі або побратиму: накласти турнікет, бандаж, провести тампонування. Бійці відпрацьовують всі дії за протоколом MARCH. Це найсучасніша тактика надання домедичної допомоги, яку використовують армії країн-партнерів НАТО. Після цього новобранці вчаться вести вогонь з-за укриття з різних положень правою і лівою рукою.

Згодом на полігон у повному спорядженні прибувають бійці ще одного підрозділу. Демонструючи гарну фізичну форму, військовослужбовці виконують іншу вправу стрільб.

«Під час стрільб ми відпрацьовуємо різні вправи. Сьогодні військовослужбовці відточували навички швидкої заміни магазинів. У бою, часу згадувати, що і як робити, не буде. Все треба довести до автоматизму. Крім того ми регулярно відпрацьовуємо стрільбу з різних положень, правою і лівою рукою. На перший погляд це здається важко, але ми навчаємо, як швидко перекласти автомат з правого плеча на ліве, як його міцно тримати і влучно стріляти. Головне у будь якій вправі – постійні тренування», – підсумував керівник занять.

За таким сценарієм гвардійці тренуються постійно. Інструктори регулярно поєднують і комбінують вогневу, тактичну, медичну і інженерну підготовку. Це дозволяє робити заняття більш корисними, а сценарії більш цікавими і несподіваними.

 

28 липня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів