Що таке соціальні послуги і як вони допомагають жителям Закарпаття?

Що таке соціальні послуги і як вони допомагають жителям Закарпаття?
Часто перше, що спадає на думку, коли йдеться про соціальну підтримку, — це субсидії та виплати. Наприклад, при народженні дитини або малозабезпеченим сім’ям. Але насправді це — лише частина того, чим може підтримати людину держава.

 

Приміром, сім’я виховує дитину з інвалідністю. Дитина хоче ходити до школи, у школі є інклюзивний клас. Але потрібен дорослий, який буде поруч на уроках і перервах, допомагаючи дитині. Ним може бути хтось із сім’ї. А може і спеціально навчений соціальний робітник. А батьки в цей час зможуть працювати чи займатися іншими справами.

Супровід під час інклюзивного навчання (асистент дитини з особливими освітніми потребами) — це одна із соціальних послуг. Вона має забезпечити повну та ефективну участь дитини в освітньому процесі, її соціалізацію. 

 

Головне у наданні будь-якої соціальної послуги — допомогти людині чи сім’ї впоратися з труднощами. І не просто допомогти, а залучити людину / сім’ю до ухвалення рішень, що стосуються її життя і добробуту. Фахівці соціальної сфери оцінюють потреби кожної сім’ї індивідуально і професійно підтримують на шляху вирішення проблем.

Підтримки можуть потребувати українці зі статусом ВПО, люди з інвалідністю, літні люди без близьких поруч, діти з порушеннями розвитку, родини, які виховують дітей-сиріт тощо. Насправді, кожен та кожна з нас.

Соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, — це ще один приклад соціальних послуг. Соціальні працівники на зв’язку з родиною, поки дитина і дорослі адаптуються і звикають одне до одного. Дають поради, як захистити права дитини, допомагають дорослим організувати для неї дозвілля тощо.

Також сім’ї, в яких виховуються діти з інвалідністю можуть скористатися послугою денного догляду. Ця послуга надається не вдома у дитини, а в приміщенні надавача — наприклад, у центрі соціальних послуг. З дитиною упродовж щонайменше 4 годин на день займається команда фахівців: соціальний працівник, психолог, вихователь та інші фахівці — залежно від потреб дитини. Ця послуга дозволяє дітям розвиватися, соціалізуватися, знаходити друзів, отримувати позитивні емоції, а батькам — нормалізувати життя сім’ї, працювати, займатись своїми справами.

Це лише деякі з соціальних послуг. Ще є соціальний супровід, кризове та екстрене втручання, соціальна інтеграція дітей та осіб з досвідом альтернативного догляду та виховання, а також про підтримане проживання, раннє втручання, консультування та інші.

Соціальні послуги не замінюють виплат чи пільг. Вони є додатковою підтримкою людям. Одна людина чи сім’я може одночасно отримувати кілька соцпослуг.

Дізнатися, які соціальні послуги є в громаді та як їх отримати, можна в:

-      управлінні соцзахисту у виконавчому органі сільської, селищної чи міської ради;

-      центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП);

-      центрі надання соціальних послуг.

 

Публікація підготовлена в рамках проєкту,  що  реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) разом із Львівським центром соціальних послуг  “Джерело” за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW в рамках національної програми ЮНІСЕФ  “Кращий догляд для кожної дитини”

 

30 липня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів