Психологи проводять заняття з командоутворення із закарпатськими гвардійцями

Злагодженість підрозділу досягається багатьма способами. Відпрацювання дій при обороні, штурмі, облаштуванні позицій дають результат. Але не менш важливим є згуртованість підрозділу на невидимому рівні. Це і довіра, і розуміння один одного, і знання рис характеру. Саме завдяки роботі військових психологів і колективним вправам на тренажерах досягається ця мета.

 

Задача гвардійців на тренажері «Пліт-балансир» – втримати баланс. Без командної роботи цього неможливо досягти. Злагодженість дій і одночасні рухи – запорука успішної роботи на тренажері «Лижі». Долати дистанцію потрібно в повній тиші. Військовослужбовці мають навчитись без слів розуміти один одного. І це досягається лише постійною практикою.

Відчувати кожен рух напарника необхідно, аби швидко подолати тренажер з парного проходження. Він допомагає виробити невербальні комунікативні навички. Наступна задача – переправити весь підрозділ за допомоги підвісної колоди. Це можна зробити лише розуміючи один одного без слів.

«Я вважаю, що ці заняття корисні, адже згуртовують підрозділ і покращують мікроклімат, зростає довіра в колективі. Ми більше дізнаємось один про одного. І коли ми опинимось в якійсь небезпечній ситуації, то будемо більше довіряти своєму товаришу», – розповідає старший солдат Артур Лисенко.

Лише на перший погляд, тренажер «Вертикальна сітка» здається легким. Гвардійцям потрібно переправити всіх бійців підрозділу через цю перепону і не зачепити ні саму сітку, ні опори, які її тримають. А от тренажер «Падіння на довіру» – для справжніх сміливців. Боєць має з висоти людського зросту впасти спиною на руки своїх побратимів. Це вимагає неабиякої довіри до товаришів.

«Падіння сподобалось. Це не вперше, бо раніше на КМБ такі заняття проходив. Перший раз було трошки страшнувато, бо боявся, що не втримають. А зараз це з легкістю можу зробити», – ділиться Артур Лисенко.

«Ефективність даних занять полягає у налагодженні комунікації між бійцями, формуванні й зростанні рівня підтримки та довіри у підрозділі, спільному успішному виконанні завдань, поставлених перед всім підрозділом. Для психолога дані заняття дають можливість виявити неформальних лідерів та оцінити клімат і емоційний фон в колективі», – розповіла начальник відділення психологічного забезпечення закарпатського підрозділу НГУ майор Наталія Мацинятин.

Психологи працюють з гвардійцями на всіх етапах служби. Окрім групових занять, відбуваються індивідуальні бесіди, вивчення психоемоційного стану бійців та ступінь готовності до виконання завдань.

Група інформації і комунікації Західного ТУ

 

01 серпня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів