Унікальне дике озеро у Нацпарку "Синевир" на висоті 1000 метрів над рівнем моря

Цей водно-болотний комплекс називають також Озірце, повідомляється на сторінці НПП у Фейсбуку.

 

Унікальне озеро розташоване на висоті 1000 метрів над рівнем моря на північно-західному схилі Горган. Займає воно площу 1,2 га. а водне дзеркало площею 0.9 га.

У НПП "Синевир" розповідають, що його максимальна глибина 9,5 метрів, а відноситься воно до високогірних, висячих озер.

З 1983 року озеро має природоохоронний статус і його оголошено гідрологічним заказником місцевого значення та входить до складу НПП «Синевир».

Унікальність озеру надає те, що воно слугує еталонним взірцем перетворення озера у верхове болото, яке живиться в основному за рахунок опадів, а також водами талих снігів. Заболочування відбувається від центру до периферії і навпаки.

 

 

"Озеро характеризується надзвичайно рідкісним для Карпат, так як в цілому відбувається двостороннє заростання, а саме з центральної частини, яка досягла оліготрофної стадії розвитку та боковими плавами по периферії водойми, які знаходяться у мезотрофній стадії. Водне дзеркало вкрите угрупуваннями з рдесників, які мають проективне покриття. Інколи, в окремі роки, покриває до 60 % водного дзеркала.

Це Рдесник плаваючий (Potamogeton natans), Рдесник вузлувіатий (P. nodosus). На бокових плавах панують такі мезотрофні види, як Варнсторфія плавуча (Warnstorfia fluvitans), Осока носата (Carex rostrata), Бобівник трилистий (Menyanthes trifoliata), Хвощ річковий (Equisetum fluviatile), Чорниця (Vaccinium myrtillus), Ожина сиза (Rubus caesius), Калюжниця приємна (Caltha laeta), Пухівка піхвова (Eriophorum vaginatum), Баранець звичайний (Huperzia selago) ЧКУ, Плаун річний ( Lycopodium annotinum) ЧКУ, М’ята перечна (Mentha pіperita), Сфагнум береговий (Sphagnum riparium), Сфагнум оманливий (S. fallax), Сфагнум центральний (S. сentrale), Сфагнум загострений (S. сuspidatum), Сфагнум відстовбурчений (S. squarosum), які утворюють певні угруповання", - зазначають у НПП "Синевир".

 

 

Також для озера характерно є те, що на його околицях зростає рідкісний ендемік - Перстач болотний (Potentilla palustris), що поширений в гідрофітних локалітетах Українських Карпат.

 

 

 

 

08 серпня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів